Zijn alle suikers slecht voor je? Sommige heb je nodig!
Als je de titel van deze blog leest zou je kunnen denken: Ze is gek geworden. Ze zegt altijd dat suiker slecht voor ons is en nu zegt ze dat we het nodig hebben. Waar gaat dat allemaal over? Ja, we hebben suiker nodig, maar alleen dat wat je lichaam zelf uit koolhydraten maakt. We hebben het nodig om te denken, te bewegen; eigenlijk om te leven. Alle andere suikers belasten ons lichaam en kunnen je uiteindelijk ziek maken. In dit blog wil ik je laten zien hoe je de goede suikers van de slechte onderscheidt.
Hoeveel suiker gebruik je?
Je gelooft het misschien niet, maar de gemiddelde persoon in Nederland gebruikt zo’n 70 kilo suiker per jaar. Daarvan is 15%, dat is ongeveer 10 kilo, herkenbaar als suiker. Witte geraffineerde suiker, poedersuiker, rietsuiker en al die andere soorten suiker die je zelf toevoegt om je eten en drinken lekker zoet te maken. De andere 85% is verborgen suiker. Het wordt bijvoorbeeld gevonden in bewerkt voedsel, maar ook in brood (jazeker!) en in fruit.
Brood, daar zit wat in: suiker!
Als je denkt dat je de dag op een gezonde manier begint met een sneetje volkorenbrood met kaas, dan heb je het helaas mis. Wat je doet, is jouw bloedsuikerspiegel onmiddellijk verstoren. En daar zal je de rest van de dag de consequenties voor dragen, want je zult je hongerig voelen en willen snaaien. Hoe zit dat?
Snelle koolhydraten
Sommige voedingsmiddelen bevatten veel koolhydraten en hebben een sterker effect op jouw bloedsuikers dan andere. Ze veroorzaken een snelle piek in jouw bloedsuikerspiegel en daarom worden ze ook wel “snelle” koolhydraten genoemd. Leren wat voeding is met “snelle” koolhydraten en welke voeding “langzame” koolhydraten bevat, is belangrijk om jouw bloedsuikers effectief te beheren.
Brood heeft bijvoorbeeld een hogere glycemische waarde of index (snelheid waarmee koolhydraten het glucosegehalte in het bloed verhogen ) dan gewone suiker omdat brood veel snelle koolhydraten bevat. Zodra snelle koolhydraten het lichaam binnenkomen, worden ze omgezet in glucose (een vorm van suiker). Naast het veroorzaken van een piek in jouw bloedsuikerspiegel, geven snelle koolhydraten het lichaam ook heel snel een impuls om insuline aan te maken. De insuline haalt glucose uit het bloed en slaat het op in o.a. de spieren en de lever. Na een glucosepiek komt er een dieptepunt en dit zal ervoor zorgen dat je honger hebt. En natuurlijk ga je de honger te lijf met het eten, snaaien of snoepen, bij voorkeur iets lekkers met suiker erin!
Als er veel glucose in het bloed terecht komt zitten de opslagplaatsen in de spieren en lever snel vol en wordt de glucose omgezet in vet en opgeslagen in de lever en tussen de organen. Er is dan al zoveel insuline aangemaakt dat de cellen er niet meer op reageren en je wordt insuline-resistent. Zoals je misschien zult weten kan dit leiden tot diabetes type 2.
De drie belangrijkste soorten suiker
In principe zijn er 3 hoofdvormen van suiker:
Sucrose ☹
Sucrose is de bekendste geraffineerde suiker die we aan tafel of in de keuken gebruiken. Het is een snelle suiker en erg slecht voor je. Probeer het daarom zo min mogelijk te gebruiken.
Glucose 😊
Glucose is de suiker die ons lichaam zelf van koolhydraten maakt. Het komt voor in allerlei producten, zoals groenten en noten. Glucose is de energie die ons lichaam gebruikt om te functioneren en het wordt gebruikt voor onze spieren en hersenen. Zoals eerder vermeld zijn er snelle en langzame koolhydraten. De langzame zijn de gezondste, maar in dit blog zal ik dat verschil niet verder bespreken.
Fructose ☹
Fructose is fruitsuiker. Het veroorzaakt echter geen pieken in insuline en bloedsuikerspiegel. Daarom denken veel mensen dat fructose gezond is. Maar helaas is dit niet waar. Fructose wordt voornamelijk in de lever omgezet, maar in tegenstelling tot glucose heeft het geen insuline nodig om door het lichaam te worden gebruikt. Fructose wordt rechtstreeks in jouw lever opgeslagen, wat leververvetting kan veroorzaken. Fructose bindt ook aan melatonine, het slaaphormoon. Als je ‘s avonds vruchtensap drinkt, kun je problemen krijgen met slapen.
Fruit eten is gezonder dan fruit drinken omdat er vezels in fruit zitten, die goed voor je zijn. Hoewel appelsap en sinaasappelsap als zeer gezond beschouwd worden, is het tegenovergestelde waar. Daarom is mijn advies dat je vruchtensap het best kan vermijden.
10 Redenen waarom suiker slecht is voor je gezondheid:
1. Suiker is verslavend. Je wilt het steeds vaker en ook steeds meer.
2. Om in je bloed te worden opgenomen, heeft suiker vitamines en mineralen nodig. Aangezien geraffineerde suiker hier volledig van is ontdaan, zal het daarom in ons lichaam deze stoffen op andere plaatsen zoeken en zal daarom ons lichaam beroven van vitamines en mineralen.
3. Suiker geeft veel te veel schommelingen in jouw bloedsuikerspiegel.
4. De piek in de bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat jouw lichaam veel insuline aanmaakt. Hierdoor komt een andere stof vrij, de groeifactor IGF. Onderzoek toont aan dat dit tumorgroei in het lichaam kan bevorderen.
5. Het verstoort je darmflora.
6. Je kunt je ongelukkig gaan voelen omdat het de productie van serotonine (het gelukshormoon) vermindert. Dit komt omdat 80% van het serotonine in je darmen wordt gemaakt. Een ongezonde darmflora kan sowieso ernstige gevolgen hebben voor jouw gezondheid.
7. Als je veel zoet voedsel eet, proef je de zoetheid niet langer en heb je er meer van nodig om je verlangens te bevredigen. Als gevolg hiervan herken je uiteindelijk niet meer of je echt honger hebt of dat je gewoon iets zoets wilt.
8. Te veel suiker kan diabetes type 2 veroorzaken.
9. Je bloedvaten beschadigen door suiker. Dit veroorzaakt laaggradige ontstekingen en kan allerlei gezondheidsklachten en zelfs hersendegeneratie (ontsteking op hersenniveau) veroorzaken, zoals het geval is bij de Ziekte van Parkinson en Alzheimer.
10. Suiker vermindert de werking van het immuunsysteem. Virussen en bacteriën worden gedood door witte bloedcellen. Het eten van veel suiker vermindert de werking van deze bloedcellen, waardoor je vaker ziek kunt worden.
Hoe herken je suiker?
We weten allemaal dat frisdranken zoals cola veel suiker bevatten, maar vruchtensappen zijn net zo slecht. Honing is ook pure suiker. En alle zoete gerechten bestaan natuurlijk voor een groot deel uit suiker. Dat is allemaal duidelijk. Maar hoe herken je suiker in hartige producten waarvan je denkt dat ze geen toegevoegde suiker bevatten? Voedingsmiddelen zoals vlees, kaas of geraffineerde hartige producten? Lees altijd het etiket aandachtig en weet dat suiker wel 50 verschillende namen heeft. Je hoeft ze niet allemaal te onthouden. Onthoud het volgende ezelsbruggetje: “De meeste namen op etiketten die eindigen op “-ose” zijn uit den boze”.
Geniet!
Ik hoop dat je niet wordt ontmoedigd door deze blog over suiker. Het gaat niet om wat je af en toe eet, maar om wat je elke dag eet. Dus, geniet van af en toe van een plak cake, een appelflap of een zoet dessert. Maar zorg ervoor dat je je dagelijkse voeding laag in suiker houdt. Maar doe dat dan niet door geen koolhydraten te eten. Dat is niet de bedoeling! Je hebt ze nodig om gezond en vitaal te zijn. Maar eet gewoon alleen de koolhydraten die geen snelle suikers bevatten!
Ben je serieus over het verwijderen van suiker maar weet je niet hoe?
Wil je langdurige veranderingen in jouw eetgewoonten aanbrengen zodat jij voor altijd gelukkig, gezond en slank zult zijn?
Dan kan ik je helpen. Ik leer je de juiste voedselkeuzes te maken zodat jij GEZOND(er) en fitter kunt worden en jouw ideale gewicht kunt behalen. Het gaat over het veranderen van eetgewoonten met mijn hulp en 1-op-1 ondersteuning zowel online als offline. Ik zal er voor je zijn met advies, aanmoediging en tips en je krijgt praktische instructies over hoe je je gezondheidsprobleem kunt ondersteunen, zodat je lichaam zichzelf zal genezen. Je leert op een gezonde manier koken met veel vezels, geen toegevoegde suikers, geen gluten en geen lactose. Daarnaast leer je hoe je gezond kunt eten en lekker eten kunt koken voor de rest van je leven.
Neem vrijblijvend contact op voor een gratis ontdekkingsgesprek van een half uur via info@switchyourbody.nl of bel me: 06 – 36 27 09 86.
Regelmatig plaats ik een nieuwe blog over een gezondheidsonderwerp en geef tips en advies over hoe jij GEZOND(er) kunt worden.
Als je mijn leefstijltips, nieuwtjes en de link naar de blog wilt ontvangen, registreer je dan HIER. Je ontvangt dan geen dieet, maar de leefstijlplanner die ik heb gemaakt.
Naar een betere gezondheid….., zonder dieet,
Miranda