Worstel jij om gewicht te verliezen?

Je weet misschien  dat ik vrouwen met overgewicht adviseer. Ik help ze om te stoppen met diëten en in plaats daarvan levenslange gezonde eetgewoonten te creëren.

Het veranderen van je eetgewoonten om gezondheid, conditie en gewicht te verbeteren is niet eenvoudig en er zijn verschillende factoren die het voor vrouwen extra uitdagend kunnen maken.

Als je overgewicht hebt ​​en stappen wilt zetten om dat te veranderen, wil je natuurlijk weten wat de beste tips voor gewichtsverlies voor vrouwen zijn. Het bereiken van een gezond gewicht is immers essentieel voor het beschermen van jouw gezondheid, zowel vandaag de dag als op latere leeftijd.

Volgens de WHO heeft wereldwijd 39% van de volwassenen te maken met overgewicht, 13% daarvan heeft obesitas. In Nederland had volgens het RIVM zelfs 50,0% van de volwassen overgewicht in 2020. Overgewicht komt vaker voor bij mannen, maar obesitas komt vaker voor bij vrouwen.

Obesitas draagt ​​bij aan vroegtijdige veroudering en overlijden doordat de kans op levensbedreigende ziekten zoals diabetes, hartaandoeningen en kanker bij overgewicht en obesitas groter is. Hoewel obesitas ook een negatieve invloed kan hebben op je zelfvertrouwen en je gevoel van eigenwaarde, gaat het niet alleen om jouw uiterlijk. Dat zou eigenlijk het minste van je zorgen moeten zijn.

Redenen waarom vrouwen worstelen om af te vallen

Zoals de meeste vrouwen heb je misschien zelf ook keer op keer geprobeerd om af te vallen met weinig tot geen succes. Je bent misschien ontmoedigd en vraagt ​​je af wat voor zin het heeft om het zelfs maar te proberen. Hoewel je niet de enige bent met deze gevoelens en frustraties, zijn er enkele belangrijke tips voor gewichtsverlies waar je misschien niets van af weet – en wat zou het verschil kunnen maken.

Laten we eens kijken naar de negen meest voorkomende redenen waarom vrouwen worstelen om gewicht te verliezen, met daarbij tips voor gewichtsverlies waarmee je hopelijk de strijd zullen winnen!

1 Je eet het verkeerde voedsel.

Je weet natuurlijk wel dat als je wilt afvallen, het weglaten van dropjes, snoepjes, koekjes, zoutjes en alles wat lekker is, de eerste en meest voor de hand liggende stap is. Echter, wanneer je boodschappen gaat doen, zie je veel producten met de termen “suikervrij”, “vetvrij”,  of “dieet” op de verpakking. Dat klinkt goed, maar die gezond klinkende opties zijn vaak net zo slecht.

Wanneer je voedsel eet dat vetvrij of vetarm is, worden andere ingrediënten toegevoegd om het hetzelfde te laten smaken als de ‘normale’ versie. Die extra ingrediënten voegen echter geen voedingsstoffen toe, zodat je uiteindelijk naar meer verlangt. Ondanks het feit dat je net hebt gegeten, ontbreekt het je lichaam nog steeds aan essentiële voedingsstoffen die het nodig heeft. Je gaat er dus meer van eten en je krijgt dan uiteindelijk meer calorieën binnen, dan je zou hebben gehad als je gewoon het volvette product had gegeten.

Suiker is een andere boosdoener in zogenaamd gezond voedsel. Het wordt in voedingsmiddelen gestopt, waar je het nooit zou verwachten, zoals gesneden kipfilet voor op brood of bouillonblokjes. Het eten van suiker leidt tot meer onbedwingbare trek. Het is één van de redenen waarom je moeite hebt om af te vallen.

Kijk eens in je koelkast en voorraadkasten. Als de meeste van je voedingsmiddelen in pakjes of in zakjes zitten, is het tijd om over te stappen op meer volwaardige voedingsmiddelen. Lees ook zeker de etiketten. Hoeveel suiker zit er in jouw favoriete pot pastasaus? En kijk ook eens hoeveel suiker er zit in granola, muesli en andere ontbijtgranen.

Elimineer nepvoedsel en kies indien mogelijk voor echt voedsel. Dat is absoluut essentieel voor gewichtsverlies. Dat betekent een appel in plaats van appelsap, een sinaasappel in plaats van sinaasappelsap.

Als je wel snacks en ander gemaksvoedsel zoals saladedressings koopt, lees dan de ingrediëntenlijst en voedingstabel. Koop merken die biologisch zijn en vrij van pesticiden en kleurstoffen. Sla producten met smaakjes zoals yoghurt over en voeg er je eigen verse fruit en stevia aan toe. En maak indien mogelijk je eigen eten klaar. Besteed in het weekend een paar uur aan het bereiden van basisproducten die je de hele week kunt eten, zoals soep en gezonde snacks voor onderweg.

2 Je doet de verkeerde oefeningen.

Als je uren in de sportschool doorbrengt maar geen resultaten ziet, doe je waarschijnlijk het verkeerde type oefening. Vrouwen richten hun inspanningen vaak op cardiotraining met een matige intensiteit, zoals joggen. En hoewel dat soort oefeningen goed is voor je hart, is het tijd om een ​​tandje bij te zetten als je probeert af te vallen.

Gelukkig betekent dat niet dat je nog meer tijd moet besteden aan sporten. High Intensity Interval Trainingen (HIIT)) kunnen de tijdsinvestering verminderen en de resultaten verbeteren. HIIT-trainingen duren ongeveer 20 minuten en combineren intensieve oefeningen met langzamere herstelfasen. Dit type training helpt om meer vet te verliezen als de training voorbij is, ook al verbrandt je tijdens de training minder calorieën (aangezien de trainingen korter zijn). Daarbij bouw je ook spieren op, in plaats van deze af te breken zoals je bij cardiotraining doet.

In de sportschool zul je met gewichten aan de gang moeten, anders val je niet af, ondanks al je inspanningen. Vrouwen vermijden vaak krachttraining vanwege de angst dat ze zullen opzwellen als een bodybuilder. Dat is onterecht, want krachttraining geeft je juist mooie, stevige spieren.

Nog belangrijker is dat krachttraining wonderen doet voor je lichaam. Het helpt de botdichtheid te vergroten, wat van cruciaal belang is omdat onze botten zwakker worden naarmate we ouder worden, met het risico op osteoporose. Het vermindert ook het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Krachttraining helpt bij het opbouwen van meer spiermassa, waardoor je overal meer gewicht kan verliezen, inclusief het gevreesde buikvet.

Als HIIT training en krachttraining nog geen deel uitmaken van je sportroutine, is het tijd om ze toe te voegen. In plaats van alleen maar op de loopband te rennen of te wandelen, kun je ook hardlopen of sprinten met hoge intensiteit, gevolgd door een rustperiode. Je kunt bijvoorbeeld 30 seconden op volle kracht sprinten, vertragen en twee minuten wandelen, dan gas geven en opnieuw 30 seconden sprinten. Ga door met deze routine gedurende 10 tot 20 minuten.

Voor krachttraining kan het handig zijn om eerst samen met een trainer te werken om jezelf vertrouwd te maken met halters en de soorten oefeningen die je daarmee kunt doen. Het is echter niet eens nodig om gewichten te gebruiken. Één van de beste tips voor gewichtsverlies voor vrouwen is om push-ups en buikspieroefeningen te doen. Op YouTube zijn veel filmpjes van trainers te vinden, zodat je gemotiveerd wordt om mee te doen. Deze oefeningen zijn super effectief en je kunt ze overal doen. Pilates en krachtigere yogalessen zijn ook een goede optie.

3 Je hebt een schildklierprobleem.

Het leven draait helemaal om balans als het gaat om het goed functioneren van je lichaam. Ons lichaam werkt op een specifieke balans van hormonen om goed te kunnen functioneren.

Enkele van de belangrijkste hormonen als het gaat om gewicht en metabolisme zijn de schildklierhormonen T3 (tri-iodothyronine) en T4 (thyroxine). Deze hormonen kunnen door veel problemen in de war raken. Dat kan door een dieet met te veel of te weinig jodium, door toxiciteit als gevolg van amalgaamvullingen en door een medische aandoening. Hierdoor kan je schildklier te veel of te weinig T4 produceren, wat van invloed is op jouw stofwisseling.

Hoe weet je of je met te veel of te weinig schildklierhormonen te maken hebt?

Als je lijdt aan te veel schildklierhormonen of hyperthyreoïdie, kun je deze symptomen ervaren:

  • Nervositeit
  • Slapeloosheid
  • Hartkloppingen
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Hevig transpireren
  • Spierzwakte
  • Meerdere keren per dag stoelgang
  • Dun, broos haar

Als je lijdt aan te weinig schildklierhormonen of hypothyreoïdie, kun je deze symptomen ervaren:

  • Vermoeidheid
  • Onverklaarbare gewichtstoename
  • Spierzwakte en ongemak
  • Droog haar, droge huid
  • Constipatie

Als je één of meer van deze symptomen hebt, maak dan een afspraak met jouw huisarts om dit te laten uitzoeken en testen. Start nog niet direct met een behandeling van de huisarts (medicijnen).

In plaats van hormoonvervangende therapieën te gebruiken met behulp van geneesmiddelen, kun je beter eerst kijken naar eventuele voedingstekorten die mogelijk hebben bijdragen aan een onbalans of naar toxiciteit door bijvoorbeeld amalgaamvullingen in je gebit.

4 Je hebt een hormonale disbalans.

Het zijn niet alleen de schildklierhormonen die je metabolisme en gewicht kunnen beïnvloeden. Cortisol, ook bekend als het stresshormoon, kan ook jouw pogingen om af te vallen blokkeren. Dit “vecht- of vlucht”-hormoon verhoogt je eetlust, zorgt ervoor dat je naar veel koolhydraten hunkert en houdt vet vast in de buikstreek. Dit is één van de belangrijkste redenen waarom je niet kunt afvallen.

Hoewel je testen kunt doen om het cortisolniveau in bloed te evalueren, kun je daarmee alleen jouw eigen aangeboren stressniveau bepalen. Neem de tijd om te evalueren of je in een (bijna) constante staat van stress leeft. Je kunt ook meer angst, stemmingswisselingen, slaapproblemen, vermoeidheid en hoge bloeddruk ervaren.

De beste manier om je cortisolspiegel te verlagen, is door stress te verminderen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het houdt in dat je de tijd neemt om jezelf en je gezondheid op de eerste plaats te zetten. Oefen met het zeggen van “nee” tegen dingen waarvan je weet, dat het je stress bezorgt. Maak tijd vrij om te bewegen. Maak ook wat tijd per dag vrij – al is het maar 5 minuten – om te mediteren of dankbaarheid te oefenen. En leer herkennen wanneer je je extra uitgeput voelt en een time-out nodig hebt.

5 Je medicatie maakt je dik.

Gebruik je medicijnen? Ze kunnen de reden zijn dat je niet kunt afvallen. Bepaalde medicijnen kunnen als bijwerking gewichtstoename veroorzaken, of het nu gaat om het vasthouden van vocht, het veranderen van je eetlust of een toename van bepaalde hormonen. Tot de voornaamste overtreders behoren anticonceptiepillen, antidepressiva, angiotensine-receptorblokkers en steroïden.

Als je merkt dat je moeite hebt om af te vallen, praat dan met je arts en onderzoek of andere opties mogelijk zijn. Noteer voordat je met een voorgeschreven medicijn begint je gewicht en weeg je na twee weken weer op de weegschaal. Als je gewichtstoename opmerkt, is het gemakkelijker om dit in een vroeg stadium in de kiem te smoren.

Het is misschien mogelijk om over te stappen op een meer natuurlijke optie, zoals een natuurlijke vorm van anticonceptie. Of misschien kun je een plan bedenken om van de medicatie af te komen (afbouwen). Of probeer een alternatief medicijn, waarvan bekend is dat het geen gewichtstoename veroorzaakt.

6 Je krijgt niet genoeg slaap.

Als je niet genoeg slaapt, ga je overdag niet alleen meer suffen, maar het belemmert ook je pogingen om af te vallen.

Uit een onderzoek bleek dat mensen die tussen 3,5 en 5,5 uur per nacht slapen, de volgende dag bijna 385 calorieën meer consumeren in vergelijking met mensen die tussen 7 en 10 uur slapen. Slaap is van cruciaal belang voor ons lichaam om te herstellen en goed te functioneren. Als je niet genoeg slaapt, heb je niet alleen meer kans om aan te komen, maar loop je ook een groter risico op chronische ziekten, angstgevoelens, prikkelbaarheid en meer. Noteer hoe laat je naar bed gaat, hoe laat je wakker wordt en de kwaliteit van je slaap. Als je minder dan 7 uur slaapt, is het tijd om wat veranderingen aan te brengen.

Als je moeite hebt om naar bed te gaan, zet dan de elektronica een uur voor het slapengaan uit. Beperk de hoeveelheid cafeïne in de middag, vermijd snelle koolhydraten in de avond en zorg voor een frisse slaapkamer. Je kan ook natuurlijke slaapmiddelen overwegen om sneller in slaap te vallen en beter te slapen.

7 Je eet je emoties op.

Kom je na een lange dag op het werk tot rust met een paar glaasjes wijn? Merk je dat je naar een ijsje snakt als je een stressvolle dag hebt gehad? Dit emotionele eten weerhoud je ervan om gewicht te verliezen.

Als je eet om met je emoties om te gaan, zoals angst, stress of ongelukkig zijn, grijp je niet naar worteltjes en bosbessen, maar naar koolhydraten, bewerkte voedingsmiddelen en zelfs alcohol. Die calorieën tellen op en tegelijkertijd vermijd je te leren omgaan met moeilijke emoties en situaties. Het is zo’n beetje een verlies-verlies situatie.

Denk eens terug aan de momenten waarop je ongezonde dingen eet. Ben je gestrest, afgeleid, verveeld? Misschien ben je wel een emotionele eter.

Oefenen om met aandacht te eten kan erg nuttig zijn als je een emotionele eter bent. Check bij jezelf of je echt honger hebt of dat je gewoon die opdracht ontwijkt die boven je hoofd hangt. Als je gaat eten, ga dan zitten en geef je eten jouw volledige aandacht. Eet ook niet uit de zak. Als je wat chips gaat snacken, doe ze dan in een kom zodat je kunt zien hoeveel je eet. Dat kan helpen om je trek in bedwang te houden.

Natuurlijk wil je ook je emotionele problemen tot op de bodem uitzoeken. Een studie toonde aan dat het doen van ontspanningsoefeningen door vrouwen met obesitas, die emotionele eters waren, hielp om in de loop van drie maanden gewicht te verliezen. Het hielp hen ook om depressie en angst te verminderen. Activiteiten ondernemen die je afleiden van je fixatie op voedsel en die je kunnen helpen ontspannen, zijn altijd een betere optie dan emotie-eten.

Een andere studie toonde aan dat wanneer vrouwen vaker workouts deden, ze veranderingen in hun keuze van voedsel zagen, ze hun humeur verbeterden en meer konden trainen. In plaats van een glas wijn in te schenken of de hele nacht te snacken, kun je ook een yogales volgen of een lange wandeling maken.

8 Je hebt een voedselallergie.

Merk je dat je constant een opgeblazen gevoel hebt, dat je huid onrustig is ​​​​of dat je constant buikpijn hebt, maar je weet niet waarom? Misschien heb je een voedselallergie of -overgevoeligheid.

Als je allergisch of overgevoelig bent voor een bepaald soort voedsel en het blijft eten, heb je waarschijnlijk moeite met afvallen. Het voedsel veroorzaakt ontstekingen, terwijl je lichaam ertegen vecht. Als je doorgaat met het eten van hetzelfde voedsel dat je ziek maakt, gaat de ontsteking door, waardoor je veel vatbaarder wordt voor extra kilo’s en andere gezondheidsproblemen. Ik heb wel eens een cliënt gehad, die van zichzelf wist dat ze avocado niet goed kon verdragen. Toch bleef ze het eten, omdat ze overal las dat avocado zo gezond was. Dat is ook zo, maar niet voor haar. Ze luisterde helaas niet naar haar lichaam en bleef volharden in het eten van avocado. Het was dan ook geen verrassing dat ze niets afviel.

Als je een huidaandoening heeft die niet lijkt te verbeteren, problemen met de spijsvertering of een lamlendig gevoel, dan heb je mogelijk een voedselovergevoeligheid of -allergie.

Een eliminatiedieet is een goede manier om te zien of je mogelijk een voedselovergevoeligheid hebt. Tijdens een eliminatiedieet vermijd je de belangrijkste voedingsmiddelen waar mensen allergisch voor zijn, waaronder eieren, soja, gluten, zuivel en noten. Na 30 dagen voeg je langzaam één ​​van de beperkte voedingsmiddelen toe om te zien hoe je lichaam reageert. Dat doe je één voor één en slechts voor een paar dagen. Als dat goed gaat voeg je weer een ander voedingsmiddel toe.

Het kan overigens ook al heel erg goed helpen om de regel aan te houden dat je een voedingsmiddel slechts één keer per drie dagen eet. Dit voorkomt dat je er een overgevoeligheid voor ontwikkelt en kan deze ook weer oplossen.

Een voedingsallergie los je zo niet op, maar die ontstaat ook niet ineens, die heb je vaak al je hele leven en is aan te tonen met een antistoffentest.

9 Je eet te veel gezond voedsel.

Goede voeding is heerlijk, maar te veel van het goede is mogelijk de oorzaak van jouw overgewicht. Hoewel voedingsmiddelen zoals avocado’s, noten en volle zuivelproducten goed zijn voor je gezondheid, bevatten ze ook behoorlijk wat calorieën. Als je veel van deze voedingsmiddelen eet, krijg je mogelijk meer calorieën binnen dan je denkt.

Natuurlijk, bij vetrijke diëten zoals het ketogeen dieet, zullen je maaltijden grotendeels uit vet voedsel bestaan. Waar ik het over heb, is het volgen van een standaarddieet dat ook boordevol vetrijke voedingsmiddelen zit.

Als je dieet vol zit met gezonde vetten zoals eieren, avocado’s, boter en MCT-olie en je geen koolhydraatarm, vetrijk dieet volgt, overdrijf je wellicht de hoeveelheid vetten en krijg je dus meer calorieën binnen, dan je verbruikt en zul je dus aankomen i.p.v. afvallen..

Het is belangrijk om rekening te houden met portiegroottes en vast te houden aan één of twee van deze voedingsmiddelen per dag. Als je bijvoorbeeld een eetlepel amandelboter ’s ochtends aan je smoothie hebt toegevoegd, sla dan de noten in de middag over en vervang ze door iets anders.

Er zijn dus genoeg redenen waarom je wellicht niet kunt afvallen. Ga eens na of één van deze redenen jouw afvalpoging belemmert.

Er kan dus veel misgaan waardoor je wellicht niet kunt afvallen. Heb je wat hulp nodig om overtollig gewicht te verliezen? Ben je op zoek naar een manier om van een opgeblazen gevoel, vermoeidheid of hoofdpijn af te komen? Ben je klaar om je eetgewoonten te veranderen om jouw gezondheid beter te verbeteren?

De methode van Switch Your Body kan je op weg helpen. Er zijn al veel cliënten met mijn complete actieplan een GEZOND gewicht hebben bereikt en veel meer energie ervaren.​ Wil je daar meer informatie over? Stuur dan een mailtje naar miranda@switchyourbody.nl

Als je liever niet naar mijn praktijk komt, of er te ver vandaan woont, kun je het programma ook online volgen. Ik kan je helpen om je leefstijl te verbeteren, je niet meer naar suiker te laten snakken en te stoppen met diëten. In plaats daarvan help ik je gezonder te worden en af ​​te vallen op een verantwoorde en duurzame manier, en dat zal je energieker en vitaler maken.

Het zal je niet verbazen te horen dat eten een belangrijk onderdeel gaat uitmaken van je reis naar gezondheid en gewichtsverlies. Een positieve mindset en dagelijks een beetje bewegen helpt daarbij. En ik kan je helpen, want je hoeft het niet alleen te doen. Je hebt alleen wat begeleiding nodig om de juiste keuzes te maken.

Wil je eerst meer te weten te komen? Stuur dan een mailtje naar miranda@switchyourbody.nl voor een gratis kennismakingsgesprek.

Als je mijn leefstijltips, nieuwtjes en gratis tips wilt ontvangen, registreer je dan HIER. Je ontvangt dan geen dieet, maar de leefstijlplanner die ik voor je heb gemaakt.

Naar een betere gezondheid….., zonder dieet,

Miranda

Miranda
 

>