Word je dik van een pepernoot?

Word je dik van een pepernoot? Zeker weten van niet! Maar wie eet er nou maar één pepernoot? Meestal is het bakje voor je neus in no-time leeg, toch? En daar word je natuurlijk wél dik van. Het probleem met pepernoten is eigenlijk dat ze zo verslavend lekker zijn. En dat geldt niet alleen voor pepernoten, maar ook voor allerlei andere snoeperijen die je in deze tijd overal krijgt voorgeschoteld. Zie er dan maar eens af te blijven! Hoe kun je december op een leuke manier doorkomen zonder te veel te snoepen?

Eén groot (vr)eetfestijn

Ik ben echt niet de enige die verzucht dat Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw één groot (vr)eetfestijn zijn geworden. Alsof we het alleen maar gezellig kunnen maken als we heel veel eten en drinken! Het lijkt er veel op of we een beetje uit het oog zijn verloren waar het nou echt om draait bij deze feesten. En met al die schranspartijen plegen we ook nog eens een aanslag op onze gezondheid.

Maar het is niet zo makkelijk om je gezonde leefstijl vol te houden in december. Want je wilt niet lullig doen en het is zo ongezellig als je niets neemt van wat er allemaal staat uitgestald. Ook wil je zelf als gastvrouw aan je gasten wat kunnen presenteren. Oké, ééntje dan, en je neemt toch maar iets lekkers, en dan nog eens, en nog eens,…en je voelt je daarna weer heel erg schuldig.

Dus, hoe maak je met Sinterklaas gezonde keuzes? Hier zijn enkele van mijn tips. Ontdek wat voor jou kan helpen.

Tip 1 Maak van je feestdag geen (vr)eetdag.

Laat eten geen hoofdzaak zijn. Realiseer je dat gezelligheid tijdens de feestdagen voorop staat. Bij Sinterklaas gaat het om de cadeautjes, de gedichten en de surprises. Geniet van het samenzijn met je familie, de kinderen of kleinkinderen en vrienden. Eten is echt maar bijzaak!

Tip 2 Haal niet te veel in huis

Een inkoppertje maar o zo waar! Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten. Vaak haal je teveel in huis en wat er van overblijft eet jij op in een zwakke bui. Bedenk dat het helemaal niet erg is om het ‘op is op principe’ aan te houden. Je gezelschap houdt daar vanzelf rekening mee.

Tip 3 Bak zelf pepernoten en speculaas

Ga een middag bakken, ga zelf aan de slag of maak er met de (klein)kinderen een feestje van. Het recept voor gezonde pepernoten vind je onderaan dit blog. Iets zelf of samen bakken geeft heel veel voldoening. Daarbij zijn pepernoten die je zelf gemaakt hebt veel lekkerder en gezonder dan gekochte! Daarbij is de dooreet factor is een stuk lager van bij ‘gewone’ pepernoten uit de winkel. Zelfgemaakt pepernoten zitten vol met gezonde stoffen zoals eiwitten, vezels en goede vetten. Als je pepernoten rollen teveel werk vindt, wees dan creatief met uitsteekvormpjes of doe juist niet creatief en leg gewoon een stuk deeg in de oven. Met wat amandelen er over maak je snel hippe speculaasbrokken.

Tip 4 Strooi gezond

Meng strooigoed met je eigengebakken gezonde pepernoten en gooi ze dwars door de kamer. Als je niet zelf op je knieën wilt gaan, zullen anderen je vanzelf wel jouw eigen pepernoten komen brengen. Zo doe je mee met de pret en zit je niet met je privébakje pepernoten apart. Maar kijk uit, want voor je weet zijn al jouw pepernoten opgegeten!

Tip 5 Gooi restjes snoepgoed weg

Geef aan het eind van de feestdag al het overgebleven snoep aan je gasten mee naar huis. Of gooi het weg! Dit klinkt niet goed want eten gooi je toch niet weg, dat doe je niet. Nou, ik doe het wel! Want ik ken mezelf. Als ik een open zak in de kast heb staan, ga ik toch lopen snaaien. In feite gebruik ik dan mijn eigen lichaam als vuilnisbak en dat is echt niet de bedoeling. Restjes snoepgoed horen in de vuilnisbak. Om goed voor jezelf te zorgen, moeten de restjes weg.

Tip 6 Ga niet met een lege maag op visite

Ga je feesten bij iemand anders? Zorg er dan voor dat je alvast een bodempje gelegd hebt. Eet thuis alvast een kopje soep of neem een gekookt of gebakken eitje. Hierdoor ben je deels verzadigd en kun je volstaan met een klein beetje van al dat lekkers. Zo word je niet verleid tot het eten van grote hoeveelheden ongezonde dingen.

Tip 7 Neem zelf iets mee

Ben je pas begonnen met een gezonde leefstijl of wil je het goed blijven volhouden, dan is het ook niet erg om zelf iets mee te nemen wat past in je voedingspatroon. Vertel je gastvrouw of gastheer dat je in een ontgiftingsperiode van je lichaam zit en dat je dat proces niet wilt verstoren. Zeg dat je komt voor de gezelligheid en om te genieten van het gezelschap. En verschijnt er iets op tafel waar je wel van kunt mee-eten, zoals bijvoorbeeld een blokje kaas met een partje mandarijn, geniet daar dan van!

Tip 8 Verwen jezelf tijdens de feestdagen

Nee, dit is geen pleidooi om veel te snaaien tijdens de feestdagen. Maar ga ook niet zitten simmen in een hoekje omdat je niet mee kunt of wilt schransen met anderen. Verwen jezelf, alleen dan kan je de verleidingen weerstaan. Als je iets wilt proeven, neem dan een hele kleine portie. Vaak is de eerste hap het lekkerst, de tweede ook, maar de derde en vierde hap worden al minder lekker. Houd hier rekening mee. Zorg dat je lekkere gezonde alternatieven hebt. Maak bonbons van ChoQola en voedzame muffins, of zorg voor een gezonde notenmix en groentedipjes. Er bestaan zoveel gezonde lekkere hapjes!

Tip 9 Drink veel water

Merk je dat je toch aan het zondigen bent? Dat geeft helemaal niets! Je kunt jezelf herpakken door twee grote glazen lauw water te drinken. Hiermee spoel je de smaak van het eten weg en kom je weer in een nieuw ritme. Wat je in ieder geval niet moet doen is denken: ‘Nu is mijn dag toch al bedorven dus kan ik maar net zo goed dooreten!’ Want dat zou echt jammer zijn.

Overal liggen ongezonde verleidingen op de loer, niet alleen tijdens de vakantiedagen. Jouw vakantie is net zo goed een goed moment om te beginnen met het maken van gezonde keuzes.

BEN JIJ ER KLAAR VOOR OM JOUW EETGEWOONTEN TE VERANDEREN?

Starten tijdens de feestdagen kan, laat je dus niet tegenhouden en maak gebruik van de tips uit dit blog!

De methode van Switch Your Body helpt je om je lichaam te ontgiften. Er zijn al veel cliënten die hun lichaam GEZOND(er) hebben gemaakt. Ze hebben een GEZOND GEWICHT bereikt en VEEL MEER ENERGIE ervaren.​

Meer weten? Stuur dan een mailtje naar miranda@switchyourbody.nl voor een gratis gesprek van een half uur.

Als je mijn leefstijltips, nieuwtjes en gratis tips wilt ontvangen, registreer je dan HIER. Je ontvangt dan geen dieet, maar de leefstijlplanner die ik voor je heb gemaakt.

En hier vind je het RECEPT voor gezonde pepernoten.

Naar een betere gezondheid….., zonder dieet,

Miranda

Miranda
 

>