Vakantietijd! Hoe kun je tijdens de vakantie genieten en gezond blijven eten?

Vakantietijd! Altijd een moment waarop ik vragen krijg over wat ik adviseer om te doen. Veel vrouwen zijn afgelopen jaar enthousiast begonnen met een gezond(er) voedings- en leefstijlpatroon en willen dit ook tijdens de vakantie volhouden. Goed plan! Maar hoe doe je dat als je gaat kamperen, rondreizen, uit eten gaat of verblijft in een “all inclusive” resort, waar je de hele dag ‘gratis’ kunt eten en drinken. Hoe kun je tijdens de vakantie gezond blijven eten? Hoe maak je gezonde keuzes? Hier zijn enkele van mijn tips. Ontdek wat jou kan helpen.

Geef je lichaam ook een vakantie

Veel mensen laten de vakantie los en denken dat ze gelukkiger zullen worden door minder te bewegen en alles te eten waar ze zin in hebben. Gezonde gewoontes gaan een tijdje overboord. Maar als je nu heel eerlijk bent tegen jezelf, weet je dat je hier niet echt gelukkig van wordt.

Als je je lichaam gezond voedsel geeft, hoeft je lichaam veel minder hard te werken om je gezond te houden.

Met gezonde voeding bedoel ik alle natuurlijke, onbewerkte producten zoals de natuur ze aan ons geeft en die door je lichaam als voeding worden herkend. Het meeste van wat uit een fabriek komt, wordt bewerkt; stoffen zijn toegevoegd. Het kost je lichaam veel energie om al deze vreemde stoffen te verwijderen. Gun je lichaam ook vakantie en laat het tijdens je vakantie niet te veel overuren maken. Waar je ook bent: natuurlijke, onbewerkte voeding is overal ter wereld verkrijgbaar.

Tip 1 Bereid je voor

Als je op vakantie gaat, ben je meestal bezig met de voorbereiding. Plan tijd in om thuis op internet te zoeken naar gezonde adressen tijdens het reizen of rond jouw vakantiebestemming. Waar zijn de grotere supermarkten, biologische winkels of groenteboeren? Maak een lijst, bijvoorbeeld op je telefoon, met alle adressen.

Als je een navigatie-app gebruikt, kun je die adressen daar al in zetten. Hetzelfde geldt voor goede restaurants. Ook als je veganistisch of vegetarisch eet is het goed om je van te voren al te oriënteren op eetgelegenheden en restaurants.

Verblijf je deze keer in Nederland en ga je graag uit eten? Laten we deze zomer de horeca steunen door ze vaak te bezoeken! Beknibbelen op de kwaliteit van je eten tijdens je vakantie? Niet doen! Bespaar nooit op je gezondheid.

Tip 2 Geniet van lokaal, natuurlijk en onbewerkt

Waar je ook bent, in Nederland of in het buitenland, kijk rond om te zien wat er lokaal beschikbaar is. Zijn er producten die vers van het land komen? Zijn er (biologische) markten? Probeer die producten te eten, of je nu voor jezelf kookt of uit eten gaat. Er zijn bijna overal genoeg groenten en fruit verkrijgbaar. Wees nieuwsgierig en probeer vooral nieuwe producten uit zolang ze er natuurlijk en onbewerkt uitzien.

Als je dorst hebt, smaakt niets zo lekker als een grote plak watermeloen en als je honger hebt, is een kiwi of avocado een heerlijk tussendoortje. Eet je thuis biologisch maar kun je het niet vinden op je vakantiebestemming? Maak je er geen zorgen over. Was alles grondig en geniet ervan. Het eten van niet-biologische groenten en fruit is vele malen beter dan het niet eten van groenten of fruit.

Tip 3 Drink veel water

Om je spijsvertering in de ochtend te helpen, is het heel gezond om direct na het opstaan ​​twee of drie grote glazen water te drinken, liefst met wat citroensap erin. Zorg dat je tijdens je vakantie altijd water bij de hand hebt, ook naast je bed! In sommige landen moet je water kopen omdat het drinkwater niet betrouwbaar is. Controleer dit altijd goed en koop bij twijfel liever water.

Ons lichaam maakt geen onderscheid tussen honger en dorst. We denken vaak dat we honger hebben terwijl ons lichaam eigenlijk alleen maar dorst heeft. Zeker als het warm is heb je meer water nodig dan normaal. Vermijd frisdrank en drink in plaats daarvan water. Overal vind je handige flesjes om drankjes mee te nemen. Voeg voor de smaak wat stukjes fruit of groenten toe en bij warm weer wat Himalayazout om je mineralen op peil te houden.

Tip 4 Laat je “ik wil niet tot last zijn”-syndroom thuis

Tijdens je vakantie wil je natuurlijk ook goed voor je lichaam zorgen. Wees dus niet te verlegen. Zit je in een restaurant en wil je meer warme groenten of een extra salade? Vragen. Wil je een aperitief of voorgerecht als hoofdgerecht? Vragen staat vrij.

Zin in een lekker dessert maar wil je maar de helft? Doe alsof het de normaalste zaak van de wereld is en vraag om een ​​halve portie. Of deel een dessert met je man of vriendin en vraag er gewoon een extra lepel bij.  Bij mij gaat het vaak alleen maar om het proeven en heb ik helemaal geen behoefte aan een dessert.

Vraag de groenteman of hij een meloen in vieren wil snijden of vraag op de markt of je iets mag proeven wat je niet kent. Vraag bij het ontbijtbuffet of ze een groene smoothie voor je willen maken of vertel in het B&B of hotel hoe je graag wilt ontbijten.

Tip 5 Breng mee wat je echt zou missen

Zijn er (kleine) dingen die je echt zou missen? Neem ze mee. Ik neem graag zwarte peper en Himalayazout mee. Een avocado met peper en zout is een heerlijk tussendoortje. Ik neem ook twee afsluitbare glazen flesjes mee op vakantie. Op de camping of waar ik logeer, koop ik lekkere balsamico azijn en een hele goede olijfolie die ik in een klein flesje doe en meeneem naar restaurants voor een salade. Ik vraag dan eerst of ze de eigen dressing (veelal met suiker) achterwege laten.

Mijn favoriete thee gaat ook vaak mee. Als je zelf gaat koken, neem dan een paar van je favoriete kruidenpotjes mee zodat je niets mist. Soms neem ik ook een zakje ongebrande notenmix mee. Deze zijn in het buitenland moeilijk te verkrijgen of erg duur. Ideaal om te hakken en te mengen met fruit. Of een potje hennepzaad: goed opneembare eiwitten en makkelijk over alles heen te strooien.

Last van verstopping op vakantie? Neem lijnzaad of chiazaad mee en drink elke dag een eetlepel zaden opgelost in een glas water of strooi ze over yoghurt of kwark .

Tip 6 Neem je favoriete supplementen mee

Als jij supplementen gebruikt, neem deze dan de belangrijkste mee. Omdat ik tijdens vakanties veel buiten ben en weinig stress heb laat ik vitamine C en D3 thuis. Ik neem wel mijn multivitaminen en omega 3 mee en een potje spirulina/chlorella-tabletten. Daar begin ik de dag graag mee, samen met een groot glas water en een halve theelepel. Himalayazout. Ik heb de eerste gezonde “groentjes” dan al binnen!

Tip 7 Neem een kleine reisblender mee

Wist je dat er kleine reisblenders te koop zijn? Als je in een hotel of vakantiehuisje bent en je houdt van groene smoothies, koop dan een kleine blender en neem deze mee. Smoothies zijn een geweldige manier om meer groene groenten binnen te krijgen.

Tip 8 Gebruik de minibar goed

Nee, dit is geen pleidooi om veel alcohol te drinken tijdens je vakantie. Als je een minibar in je hotelkamer hebt, maak deze dan leeg en berg de inhoud zo ver mogelijk weg, ergens bovenin een kast. Als je geen geld wilt uitgeven aan onnodige zaken, geef het dan niet uit aan deze dure drankjes en noten! Plaats in plaats daarvan je water met smaakje, Griekse yoghurt of kefir in deze koelkast. N.B.: Vergeet niet de originele inhoud terug te plaatsen als je weggaat!

Bonustip: neem een zakje kefirkorrels mee en maak ook op vakantie je eigen gezonde kefir!

Tip 9 Gebruik buffetten slim

Ga je naar een plek waar ze een (all-you-can-eat) buffet hebben? Kies – indien aanwezig – voor gezonde vetten: avocado, vette vis, olijven. Dan raak je snel verzadigd en zul je niet zo snel voor aardappelen, rijst of pasta vallen. De meeste buffetten hebben een uitgebreide saladebar, maak daar goed gebruik van. Let er wel op dat je je eigen gezonde dressing gebruikt. Kies in een (eventuele) tweede ronde alleen de dingen die misschien niet zo gezond voor je zijn maar waar je wel trek in hebt. Wees bescheiden met je portie en neem alle tijd om te eten en vooral goed te kauwen.

Doe twee keer zo lang als normaal over het eten, je hebt nu alle tijd. En geniet van de mensen met wie je bent!

Zorg ervoor dat je dat dessert echt wilt. Als je iets wilt proeven, neem dan een hele kleine portie. Vaak is de eerste hap het lekkerst, de tweede ook, maar de derde en vierde hap worden al minder lekker. Houd hier rekening mee. Stop dan bij de vijfde hap of beter nog: schep niet meer dan vier happen op.

Tip 10 Ga met een goed gevulde maag naar tankstations

Tijdens je vakantie kom je op plekken waar het ongezonde eten overal is en je zal verleiden. Luchthavens, benzine- en treinstations en wegrestaurants zijn in dat opzicht allemaal hetzelfde. Als je weet dat je (nog) gevoelig bent voor verleidingen, zorg er dan voor dat je niet met een lege maag rondloopt op deze plekken en laat je niet verleiden om dingen te kopen die je eigenlijk niet wilt. Eet desnoods iets terwijl je op deze plekken bent.

Kijk uit naar het heerlijke diner dat je straks zult hebben en laat die zak met M&M’s staan.

Tip 11 Pas op met alcohol en andere verleidingen

Als je echt van een goed glas wijn houdt, is het moeilijk om dit te laten staan. Misschien ben je dol op ijs of muffins of grote zakken chips? Wees niet te streng voor jezelf en ontken jezelf niet te veel. Jezelf veel ontzeggen is vragen om problemen, want dat kun je niet volhouden!

Geniet van alles wat je wilt, maar onthoud dat je niet alles hoeft op te eten en niet veel nodig hebt om ervan te genieten. Zoals eerder gezegd: de eerste hap of slok is meestal het lekkerst, daarna neemt het plezier vaak af. Deel desserts met anderen, neem het kleinste ijsje of vraag om de helft, drink altijd water naast je glas wijn en geniet van elk likje, slokje en hapje. Wees er met al je zintuigen en aandacht bij, omdat je dit niet eet omdat je lichaam het nodig heeft maar omdat je ervan wilt genieten. Geniet er dus met volle teugen van!

Overal liggen ongezonde verleidingen op de loer, niet alleen tijdens de vakantiedagen. Jouw vakantie is net zo goed een goed moment om te beginnen met het maken van gezonde keuzes.

Tip 12 Wat is jouw lonkende perspectief?

Mijn laatste tip die je kan helpen bij het maken van gezonde keuzes tijdens je vakantie, is om een ​​lonkend perspectief te hebben voor als je weer thuiskomt. Een vakantie is een goed moment om, met of zonder je partner, het afgelopen jaar te evalueren en plannen te maken voor het komende jaar. Het is een veel betere moment dan op 31 december of 1 januari, denk ik.

We leven in een spannende tijd. Wat ging er goed, waar ben je blij mee? Wat zou je nog meer willen? Wat zijn de dromen die je hebt? Waar krijg je energie van? Wat zou jij het komende jaar willen ontdekken? Focus op het positieve en de schoonheid in je leven. Voel elke dag dat je je goed voelt. Niets is zo gezond voor je als je goed voelen over jezelf. Wees je ervan bewust dat je dit met je eigen mindset kunt beïnvloeden, ongeacht de omstandigheden in je leven.

Wat ons ook in het najaar en de winter te wachten staat: met een zo gezond mogelijk lichaam en veel energie kun je veel aan, zowel fysiek als mentaal, maar ook emotioneel en spiritueel.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help het dan te verspreiden door het met anderen te delen. Ik vind het ook altijd leuk als je een reactie achterlaat. Vind je het moeilijk of makkelijk om tijdens de vakantie een gezond eet- en leefpatroon aan te houden?

BEN JIJ ER KLAAR VOOR OM JOUW EETGEWOONTEN TE VERANDEREN?

HEB JE EEN BEETJE HULP NODIG BIJ HET VERLIEZEN VAN HET GEWICHT DAT JE IN DE AFGELOPEN MAANDEN AANGEKOMEN BENT?

VERWARD OVER WELKE VOEDING JE MOET ETEN OM IN TOPVORM TE BLIJVEN?

JE HEBT SLECHTS 90 DAGEN VAN JE LEVEN NODIG! HIER IS JE UITNODIGING:

  • Je volgt me omdat je GEZOND wilt worden;
  • Je kunt een 1-op-1 consult met mij boeken;
  • Je kunt deelnemen aan mijn (Geen) Suiker Challenge;
  • Je kunt deel te nemen aan mijn programma Meer Energie en Vitaliteit;

Starten in de vakantie kan, laat je niet tegenhouden en maak gebruik van de tips uit dit blog!

De methode van Switch Your Body helpt je om je lichaam te ontgiften. Er zijn al veel cliënten die hun lichaam GEZOND en BLIJ hebben gemaakt. Ze hebben een GEZOND gewicht bereikt en veel meer energie ervaren.​

Wil je meer weten? Stuur dan een mailtje naar miranda@switchyourbody.nl voor een gratis ontdekkingsgesprek van een half uur

Als je mijn leefstijltips, nieuwtjes en gratis tips wilt ontvangen, registreer je dan HIER. Je ontvangt dan geen dieet, maar de leefstijlplanner die ik voor je heb gemaakt.

Naar een betere gezondheid….., zonder dieet,

Miranda

Miranda
 

>