Sta jij onder hoge druk?

Is hoge bloeddruk een probleem voor jou? Natuurlijk niet, je kan toch medicijnen nemen, zoals een diureticum of je zoutinname verminderen en dan is het probleem opgelost, toch?

Is het echt zo simpel? Te veel zout eten is schadelijk, maar te weinig zout ook. Meer dan 6 gram zout per dag geeft een verhoogde kans op hart- en vaatziekte en sterfte, maar bij minder dan 3 gram per dag is die kans nog hoger. Het is dus goed om op je zoutinname te letten: niet te veel, maar ook niet te weinig. Gelukkig komt een te lage zoutinname niet veel voor.

Een gezonde bloeddruk helpt je oud te worden. Uit onderzoek van de Hartstichting in 2019 blijkt echter dat 1 op de 3 Nederlanders in de leeftijd van 30 tot 70 jaar een hoge bloeddruk heeft en daar medicijnen voor gebruikt. Van hen weet 40% niet, dat zij tot een risicogroep horen. Het gaat om zo’n 1,2 miljoen Nederlanders. Zonder maatregelen, zal dit aantal de komende jaren toenemen.

Een hoge bloeddruk en stress

In onze maatschappij is er sprake van veel stress en druk op presteren, met als gevolg veel vermoeidheid en steeds meer mensen met een burn-out. Als je vermoeid bent en geen energie hebt, ga je al gauw naar kant-en-klaar producten grijpen, en laten die nu juist veel zout bevatten, voor de smaak en voor de houdbaarheid.

Een natuurlijke reactie op stress en gevaar is een verhoogde bloeddruk. Het lichaam moet tenslotte in de hoogste staat van paraatheid zijn, want bij gevaar moet je vechten of vluchten. Bij voortdurende stress wordt de bloeddruk automatisch te hoog en bij onvoldoende ontspanning – minder slaap door teveel stresshormonen – verbetert dat niet en word je ook steeds vermoeider en kun je tenslotte in een burn-out belanden.

Nu kun je natuurlijk niet alles tegelijk oplossen, maar het verlagen van de bloeddruk is alvast een hele belangrijke stap om verdere klachten en schade aan het lichaam te voorkomen.

Het goede nieuws is dat hoge bloeddruk meestal op natuurlijke wijze kan worden omgekeerd, met name door veranderingen in leefstijl en het eten van voeding die de bloeddruk kan verlagen.  Hoewel het beleid in Nederland is dat men zou moeten beginnen met leefstijlaanpassingen (stoppen met roken, bewegen, afvallen, gezond eten en stress voorkomen), lijkt de medische wereld alleen op medicatie te vertrouwen. Daarom krijgen veel mensen in de praktijk direct bloeddrukverlagers, zoals diuretica, om hun te hoge bloeddruk te verlagen, met alle bijwerkingen van dien. Dat lijkt mij behoorlijk ongewenst voor iets dat je gemakkelijk kunt corrigeren met een dieet en veranderingen in levensstijl.

Wat is (hoge) bloeddruk?

De bloeddruk is een combinatie van systolische en diastolische druk. Systolische druk of bovendruk staat voor de kracht waarmee het bloed door de bloedvaten stroomt en tegen de vaatwanden drukt, terwijl het hart pompt en samentrekt. Diastolische druk of onderdruk staat voor de druk van het bloed op de vaten, wanneer het hart in rust is.

Bij een bloeddrukmeting van 140/90 staat 140 voor systolische druk en 90 voor diastolische druk. Een ideale bloeddruk is 120/80.

De bloeddruk is overigens niet altijd hetzelfde. Het schommelt eigenlijk de hele dag. Wanneer je slaapt, is de bloeddruk bijvoorbeeld lager dan wanneer je wakker bent.

Hoge bloeddruk treedt op wanneer de druk op de slagaders en bloedvaten te hoog wordt. Hierdoor vervormt de wand van de slagaders, waardoor het hart extra belast wordt. Het hart moet steeds harder pompen om het bloed door het lichaam te laten stromen. Hierdoor groeit je hart en heeft het steeds meer zuurstof nodig om goed te blijven werken (hartfalen). Een langdurige hoge bloeddruk verhoogt het risico op een beroerte, een hartaanval en diabetes.

Mogelijke gevolgen van hoge bloeddruk:

 • Arteriële schade (slagaders)
 • Aneurysma (uitstulping slagader door verzwakte vaatwand)
 • Hartfalen (vergroot hart dat steeds meer zuurstof verbruikt)
 • Geblokkeerde of gescheurde bloedvaten
 • Verminderde nierfunctie
 • Zichtverlies (waziger zien)
 • Verlies van cognitieve functie: concentratie, geheugen en leervermogen
 • Metabool syndroom: een cluster van stofwisselingsstoornissen zoals hoog cholesterol en diabetes, atherosclerose en een grotere buikomvang

Vaak zijn er geen symptomen als de bloeddruk stijgt, maar waarschuwingssignalen. Deze waarschuwingssignalen voor zeer hoge bloeddruk kunnen zijn: pijn op de borst, verwardheid, rusteloosheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, kortademigheid, onregelmatige hartslag, bloedneuzen, oorsuizen, slechter slapen, vermoeidheid of veranderingen in het gezichtsvermogen.

Wat kan een hoge bloeddruk veroorzaken?

 • Een zoutrijk dieet
 • Stress
 • Alcohol
 • Roken
 • Zwaarlijvigheid
 • Inactiviteit
 • Anticonceptiepillen
 • Vergiftiging door zware metalen

Hoe kun je je bloeddruk monitoren?

Het eerste dat je kunt doen, is je arts vragen om je bloeddruk te meten bij jouw volgende bezoek. Maar je kunt je eigen bloeddruk ook thuis controleren met een bloeddrukmeter. Zorg ervoor dat je een bloeddrukmeter koopt die gevalideerd is, met een manchet die goed om je bovenarm past.

5 Natuurlijke manieren om de bloeddruk te verlagen:

Je vraagt ​​je misschien af ​​hoe je jouw bloeddruk kunt verlagen. Dan heb ik goed nieuws voor jou. Je kunt op een natuurlijke manier veel zelf doen en vrij snel resultaten zien. Hier zijn mijn tips.

1.  Switch Your Body

Het Switch Your Body Programma voor Meer Energie en Vitaliteit omvat menu’s met veel groenten, beperkt fruit, vis en mager vlees, noten, zaden en pitten en goede oliën. Een voedingswijze, dat van nature rijk is aan gezonde koolhydraten, eiwitten en vetten, is ideaal om de bloeddruk te verlagen, ontstekingen te remmen, darmen gezond te krijgen, allergieën te laten verdwijnen en hormonen in balans te krijgen.

2.  Begin met het nemen van een visoliesupplement

Een van de belangrijkste oorzaken van hoge bloeddruk zijn laaggradige ontstekingen in de slagaders. Onderzoek na onderzoek heeft aangetoond dat het consumeren van visolie, rijk omega-3-vetzuren (zoals EPA en DHA), ontstekingen in het lichaam vermindert. Dus elke dag een dosis visolie van hoge kwaliteit innemen bij de maaltijden is een van de beste natuurlijke manieren om de bloeddruk te verlagen.

3.  Gebruik magnesium om te ontspannen

Het mineraal magnesium is geweldig omdat het je helpt om je bloedvaten te ontspannen en een directe invloed kan hebben op het van nature verlagen van de bloeddruk (en veel mensen hebben een magnesiumtekort). Dus zou je magnesiumsupplementen nemen? Jazeker, 500 mg per dag is een prima dosis om mee te beginnen om jouw bloeddruk te verlagen en je zult daarmee ook je slaapproblemen aan kunnen pakken.

4.   Verhoog jouw kaliumgehalte

Kalium is een essentieel element en voedingsmiddelen met een hoog kaliumgehalte helpen de effecten van natrium tegen te gaan en beschermen tegen hypertensie. Enkele van de beste kaliumrijke voedingsmiddelen zijn bananen, meloen, rode biet, avocado, snijbiet.

5.   Ga bewegen

Bewegen is een goede manier om een hoge bloeddruk te lijf te gaan. Je slaat daarmee twee vliegen in één klap.  Als je regelmatig sport heb je niet alleen een lagere bloeddruk, maar ook veel minder stress dan mensen die niet regelmatig bewegen (30 minuten per dag, matig intensief).

Voedingsmiddelen die de bloeddruk verlagen

Een van de beste dingen die u kunt doen om uw bloeddruk te verlagen, is door gezond te eten. Lees hieronder verder voor meer informatie over welke voedingsmiddelen goed zijn voor hoge bloeddruk.

 • Vezelrijk voedsel: Onbewerkte vezelrijke voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en zaden zouden de basis moeten zijn van elk gezond dieet.
 • Natriumarm voedsel: overmatige consumptie van zout verhoogt de bloeddruk. Beperk uw consumptie tot niet meer dan 1.500–2.000 mg per dag.
 • Voedsel met een hoog kaliumgehalte gaat de effecten van natrium tegen en helpt de bloeddruk te verlagen. Voeg voedingsmiddelen toe zoals meloenen, avocado’s en bananen.
 • Omega-3-rijk voedsel: Eet omega-3-rijk voedsel zoals gras gevoerd rundvlees, in het wild gevangen zalm, chiazaad en lijnzaad om ontstekingen te verminderen.

Voeding om te vermijden, zeker bij een te hoge bloeddruk

 • Voedsel met een hoog natriumgehalte verhoogt de bloeddruk; vermijd bewerkte voedingsmiddelen met een hoog natriumgehalte, zoals olijven of ingeblikt voedsel.
 • Transvetten en omega-6-vetten: deze vetten verhogen de ontsteking en bloeddruk en worden aangetroffen in verpakt voedsel, voedsel dat gefrituurd is en conventioneel vlees.
 • Cafeïne: Te veel cafeïne kan een verhoging van de bloeddruk veroorzaken.
 • Alcohol: vernauwt slagaders en kan de bloeddruk verhogen.
 • Suiker: een hoge suikerconsumptie hangt samen met een hoge bloeddruk.

Leefstijltips om de bloeddruk te verlagen:

Naast het veranderen van je dieet zijn er nog andere dingen die je kunt doen om jouw bloeddruk te verlagen. Eén van de meest schadelijke componenten van de westerse levensstijl is stress. Het verminderen van stress kan de bloeddruk verlagen. Omgaan met stress omvat ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, yoga, meditatie, dankbaarheidsdagboeken of kunsttherapie.

Enkele andere natuurlijke manieren om de bloeddruk te verlagen, zijn onder meer beter slapen, meer vrije tijd en leuke dingen plannen, jezelf omringen positieve mensen en dagelijks sporten.

De beste preventieve maatregel tegen hoge bloeddruk? Een gezonde leefstijl. Het is eigenlijk een kwestie van gezond verstand.

Ben je er klaar voor?

Ben jij klaar om een ​​natuurlijke manier uit te proberen om jouw hoge bloeddruk of een ander gezondheidsprobleem om te keren? Wat vind je ervan om resultaten te behalen in slechts 3 maanden?

Ik wil zoveel mogelijk vrouwen helpen om een ​​optimale gezondheid, fitheid en gewicht te bereiken. Ik weet dat mijn Programma voor Meer Energie en Vitaliteit van 3 maanden dat zal doen. Als je een hoge bloeddruk of een ander gezondheidsprobleem hebt of moeite hebt gehad om extra kilo’s kwijt te raken en elk dieet onder de zon hebt geprobeerd, dan is dit Programma voor Meer Energie en Vitaliteit iets voor jou! Het zal je leven voor altijd veranderen!

Met het ONLINE Programma voor Meer Energie en Vitaliteit maak je de juiste voedingskeuzes, zodat je gezonder en vitaler kunt worden en jouw ideale gewicht gaat vinden. Het gaat om het veranderen van eetgewoonten met mijn hulp en 1-op-1 ondersteuning, zowel online als offline. Ik sta voor je klaar met advies, aanmoediging en tips. Je krijgt praktische instructies over hoe je jouw gezondheidsprobleem kunt ondersteunen. Je leert op een gezonde manier koken met veel vezels, geen toegevoegde suikers en geen gluten. Je leert hoe je de rest van je leven gezond én lekker kunt eten. Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek van een half uur.

Als je mijn wekelijkse e-mails met de link naar de blog en het recept wilt ontvangen, registreer je dan HIER. Je ontvangt dan ook de gratis leefstijlplanner die ik voor je gemaakt heb.

Naar een betere gezondheid….., zonder dieet,

Miranda

Let op: Praat met jouw arts en orthomoleculair therapeut over hoe je de bloeddruk op een natuurlijke en veilige manier kunt verlagen. Raadpleeg jouw arts voordat je grote veranderingen aanbrengt in je dieet en lichaamsbeweging. Als je medicijnen gebruikt, laat dan eerst uitzoeken of er geen geneesmiddelinteracties zijn met natuurlijke supplementen die je wellicht van plan bent te nemen. Als geregistreerd apotheker kan ik dat voor je doen.

Miranda
 

>