Zou het je schildklier kunnen zijn…?
Ben je vaak moe? Hongerig? Weinig energie? Heb je een droge huid? Voel je je vaak angstig? Dan kan het zijn dat je schildklierproblemen hebt. Als je de signalen op tijd herkent, kun je meestal veel doen met voeding en levensstijl. Steeds meer mensen, vooral vrouwen, hebben last van schildklierproblemen. Laten we eens kijken wat de problemen zouden kunnen zijn – maar wat nog belangrijker is – wat je eraan kunt doen.
Wat is de schildklier?
De schildklier is een kleine, vlindervormige klier in je keel, net achter je adamsappel. Omdat het dient als de thermostaat van het lichaam en continu zaken als temperatuur, stofwisseling, hongerniveau en energieverbruik regelt, kunnen schildklierproblemen wijdverspreide klachten veroorzaken. Dat kunnen grote of kleine klachten zijn. Helaas is het lastig om vooral kleine klachten meteen te herkennen.
Het is misschien (g)een verrassing dat meer dan de helft van degenen (60 procent) die lijden aan schildklierproblemen zich totaal niet bewust zijn dat dit de oorzaak is van hun problemen, waaronder gewichtstoename of vermoeidheid (schatting, wereldwijd).
Wat zijn de tekenen dat er iets mis is?
Soms zijn er kleine aandoeningen, die aanwijzingen kunnen zijn van schildklierproblemen en een niet goed functionerende schildklier. Die relatief kleine kwalen kunnen uitgroeien tot grotere problemen. Daarom is het zo belangrijk om naar je lichaam te luisteren.
Er zijn veel niet-specifieke klachten die kunnen duiden op een minder goed werkende schildklier. Dit zijn de belangrijkste:
- Onverklaarbare gewichtsverandering: gewichtstoename of afvallen. Beide kunnen het eerste signaal zijn van een te traag werkende of overactieve schildklier.
- Zich depressief en angstig voelen.
- Menstruatieproblemen, zoals premenstruele klachten, plotselinge stopzetting van de menstruatie of te vaak menstrueren.
- Uitdunning van het haar of broos haar. Een droge hoofdhuid, die op zijn beurt dun en broos haar kan veroorzaken, kan ook een teken zijn van een slecht werkende schildklier.
- Onverklaarbare spierpijn op de gekste plekken die plotseling opduiken.
- Onverklaarbare gewrichtspijnen. Dit kan komen door de menopauze, maar ook door de schildklier. In feite hebben alle hormoongerelateerde problemen met elkaar te maken. Zeker bij de vrouwelijke hormonen: als het ene hormoon niet goed functioneert, heeft dat voor andere hormonen gevolgen en dus voor alle lichaamsprocessen.
- Veranderingen in de lichaamstemperatuur: zowel koud als warm. Vooral het koud aanvoelen van het puntje van je neus kan een signaal zijn.
- Problemen in de keel: brok in de keel, een schorre stem of pijn in de keel.
- Spijsverteringsproblemen: een te snelle of te trage darmfunctie.
- Extreme vermoeidheid. Vooral vrouwen hebben hier last van omdat ze de neiging hebben om voor iedereen te zorgen, maar niet voor zichzelf. Uitputting vertraagt de werking van de schildklier en dat veroorzaakt vermoeidheid. Het lichaam zegt je dus dat je moet rusten. Dat veroorzaakt vermoeidheid, neem daarom de tijd om te rusten, in plaats van medicatie te nemen om de schildklier sneller te laten werken. In zekere zin geeft het lichaam een signaal om zichzelf te beschermen. Denk bij stress, vermoeidheid of drukte aan de mogelijkheid dat de schildklier te traag werkt. De boodschap is duidelijk: doe het rustig aan!
Schildklierproblemen testen
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen als je denkt dat je aan schildklierproblemen lijdt. Een daarvan is om een bloedtest te laten doen. Er zijn verschillende waarden die moeten worden bekeken: Allereerst het TSH-hormoon, het hormoon dat in de hersenen wordt aangemaakt en de schildklier controleert. Wat ook belangrijk is, is om T4 en T3 te laten testen, dit zijn de hormonen die door de schildklier worden aangemaakt. Gewoonlijk wordt alleen T4 bepaald in reguliere tests, maar dat is het inactieve hormoon. Belangrijker is om ook T3, het actieve schildklierhormoon, te testen. Bovendien moet het anti-schildklierhormoon altijd worden getest, dat is het anti-TPO. Als de TPO-waarde niet klopt, worden antistoffen geproduceerd tegen het eigen weefsel. Dit leidt tot de auto-immuunziekte Hashimoto. Ten slotte, rT3, reverse T3, een inactieve vorm van T3 die optreedt als er een ontsteking is. Dit remt de stofwisseling, zodat er meer energie kan gaan om de ontsteking op te lossen. Tijdelijk is dit een prima oplossing, maar op termijn levert het veel problemen op.
Problemen in laboratoria
Het probleem is dat veel laboratoria een grote bandbreedte hebben voor goede schildklierniveaus. Dit betekent dat de waarden waarbinnen de schildklierfunctie als normaal wordt beschouwd, erg breed zijn. Een waarde kan dan volgens de criteria normaal zijn, terwijl je toch klachten hebt. Jouw huisarts krijgt dan als uitslag dat de schildklier goed werkt. Bovendien is T3 meestal niet bepaald, terwijl daar ook een probleem mee kan zijn. Er kan voldoende T4 in het bloed zitten, maar als het niet wordt omgezet in actief T3 kunnen er wel degelijk klachten ontstaan. Daarbij wordt rT3 en anti-TPO bijna nooit bepaald, waardoor sommige problemen met de werking van de schildklier niet worden gevonden.
De Barnes-test
Een andere manier om een idee te krijgen of u schildklierproblemen heeft, is de zogenaamde Barnes-test. Dr. Barnes ontdekte dat mensen met een traag werkende schildklier een lage basale lichaamstemperatuur hebben. Dit ontdek je door drie ochtenden achter elkaar voor het opstaan je temperatuur onder de oksel te meten. Als de okseltemperatuur gedurende drie opeenvolgende dagen lager is dan 36,5 graden Celsius, kan dit duiden op problemen met de schildklier.
Wat kunnen de oorzaken zijn van schildklierproblemen?
Bij het niet goed functioneren van de schildklier kunnen veel factoren een rol spelen:
- Een probleem met de schildklier zelf, waardoor deze niet genoeg hormonen aanmaakt.
- De controle van de hersenen door een probleem met de prikkeloverdracht naar de hypofyse, het orgaan dat de schildklier via TSH stimuleert om hormonen te produceren.
- De omzetting van T4 naar T3 verloopt niet zoals het hoort.
- Te veel stress. Dit heeft ook te maken met de samenwerking tussen allerlei hormonen. Als je gestrest bent, gaat het lichaam meer cortisol aanmaken. Wanneer dit langdurig het geval is, kan de schildklier minder schildklierhormoon produceren of raakt de omzetting van T4 in T3 verstoord.
- Leverproblemen. In de lever wordt T4 omgezet in T3. Als de lever overbelast is wordt de conversie van T4 naar T3 geblokkeerd.
- Roken. Dit belemmert de opname van jodium. Er wordt dan meer T3 omgezet in rT3.
- Laaggradige ontstekingen. Het lichaam heeft veel jodium nodig om ontstekingen onder controle te houden, waardoor er te weinig jodium overblijft voor een gezond functioneren van de schildklier. Het actieve T3 wordt vervolgens omgezet in een inactieve vorm (reverseT3).
- Verstoorde balans in de darmen. Een goede darmfunctie is de basis van onze gezondheid. Als de darmen niet goed functioneren, kunnen de voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de aanmaak en werking van schildklierhormonen niet goed worden opgenomen. Bovendien is een verstoorde darmflora een risicofactor voor ziektes en auto-immuunreacties, waaronder de ontwikkeling van de ziekte van Hashimoto.
- Het volgen van een crash-dieet. Veel mensen die willen afvallen volgen een crashdieet, waarbij te weinig calorieën worden gegeten en te weinig koolhydraten. Je valt weliswaar af, maar de schildklier protesteert met te weinig koolhydraten of te weinig calorieën. Dan krijg je later alsnog de rekening te zien. Bij het afvallen is een beperkte hoeveelheid koolhydraten belangrijk om de schildklier actief te houden. De methode waar we bij Switch Your Body mee werken is de perfecte methode om af te vallen en een stabiel, gezond gewicht te behouden. Deze methode zorgt ervoor dat je op een natuurlijke manier afvalt, zonder honger te hebben. Het gaat uit van een koolhydraatbewuste levensstijl: de perfecte manier om af te vallen en het af en het gewicht stabiel te houden. Vraag gerust om meer informatie!
- Te weinig voedingsstoffen voor de opbouw van de schildklierhormonen. Als je niet genoeg vitamines, mineralen en sporenelementen binnenkrijgt, kan het lichaam de hormonen niet produceren.
Wat kun je doen om schildklierproblemen te voorkomen?
Gelukkig kunnen we zelf veel doen om schildklierproblemen te voorkomen. Minder stress, voldoende ontspannen en genieten van kleine dingen. Niet roken is een punt om te onthouden, omdat roken de opname van jodium belemmert. Vele giftige stoffen, waaronder BPA, blokkeren de opname van mineralen en sporenelementen (waaronder jodium) die nodig zijn voor een goede werking van de schildklier. Daarnaast gebruikt de lever veel mineralen voor ontgifting. Als ze door de lever worden opgebruikt, is er niet genoeg beschikbaar voor de schildklier. Opletten met zware metalen is ook een must. Vermijd of beperk het eten van ingeblikt voedsel, niet-biologische groenten en fruit (vanwege pesticiden). Maar denk ook aan het gebruik van cosmetica, tandpasta en het bewaren van voedsel in bepaalde soorten plastic.
Wat kun je met voeding doen?
Ook met voeding kun je veel doen om schildklierproblemen te behandelen, voordat je naar de dokter stapt om medicijnen te nemen. Zorg met voeding voor voldoende jodium, selenium, zink.
Veel (maar niet alle) patiënten met schildklierproblemen hebben een tekort aan jodium (de meeste gevallen van hypothyreoïdie wereldwijd zijn te wijten aan een tekort aan jodium). Daarom kan het verhogen van uw jodiuminname uw schildklier waarschijnlijk helpen om meer van de benodigde hormonen te produceren.
Jodium is een belangrijk mineraal dat helpt bij het omzetten en afgeven van schildklierhormonen, maar jodiumrijke voedingsmiddelen (zoals zeewier) zijn beperkt in het typische westerse dieet. Behalve het consumeren van zeeproducten zoals dulse of kelp, kun je jodium halen uit bepaalde in het wild gevangen vis zoals tonijn en uit gefermenteerde zuivelproducten. Je kunt baat hebben bij jodiumsupplementen in lage doses als je last heeft van gevoelige borsten, vermoeidheid, gewichtstoename en een koude lichaamstemperatuur. Te veel jodium verergert de symptomen van schildklieraandoeningen, dus volg de doseringsaanwijzingen en vraag advies aan jouw arts of therapeut als je twijfelt.
Selenium helpt de niveaus van T4-hormonen in balans te houden, dus probeer voldoende voedsel te eten dat rijk is aan selenium, zoals paranoten, spinazie, geelvintonijn of heilbot, ingeblikte sardines, gras gevoerd rundvlees, kalkoen en runderlever. Beperkt het gebruik van (biologisch) rundvlees tot tweemaal per week. Gebruik geen varkensvlees! Degenen met coeliakie of auto-immuunziekten hebben mogelijk het meeste tekort aan selenium, dus in deze gevallen kan een supplement nodig zijn.
Voor de gezondheid van de schildklier zijn het mineraal Zink en ook de B-vitamines (vooral vitamine B12) nodig en deze kunnen ontbreken in jouw dieet, vooral als je zelden dierlijk voedsel eet. De beste bronnen zijn meestal dierlijke eiwitten (rundvlees, kalkoen, eieren, enz.), die ook de broodnodige aminozuren leveren. Daarnaast is bepaalde ontstekingsremmende voeding, zoals groene erwten, asperges, kikkererwten, cacao, spruitjes, sesamzaadjes, lijnzaad, noten en champignons, van belang voor een goed werkende schildklier.
Vul aan wat nodig is om ontstekingen te verminderen
Naast het eten van voedingsmiddelen die ontstekingsremmende omega-3-vetzuren bevatten, zoals in het wild gevangen vis, lijnzaad en walnoten, is het verstandig om ook een supplement met zuivere omega-3 te overwegen. Daarnaast zijn probiotica gunstig voor het verhelpen van een slechte darmgezondheid en het verbeteren van de immuniteit. Probiotica zijn ‘goede bacteriën’ die in uw darmen leven en met uw hersenen communiceren over de algehele gezondheidstoestand van het lichaam. Deze zijn te vinden in gefermenteerde zuivelproducten (yoghurt of kefir), gefermenteerde groenten en ook in supplementen. Ze kunnen helpen om je humeur te stabiliseren en de schildklierfuncties te ondersteunen.
Er kan dus veel misgaan met de werking van de schildklier, maar gelukkig kunnen we zelf veel doen om schildklierproblemen te voorkomen en de schildklier te ondersteunen. Heb je een compleet actieplan nodig? De methode van Switch Your Body kan je op weg helpen. Er zijn al veel cliënten die ondanks schildklierproblemen een GEZOND gewicht hebben bereikt en veel meer energie ervaren. Wil je daar meer informatie over? Stuur dan een mailtje naar miranda@switchyourbody.nl
Nu ook online
Vanwege alle beperkende maatregelen kun je het programma nu ook online volgen. Ik kan je helpen om de werking van je schildklier te verbeteren, je niet meer naar suiker te laten snakken, te stoppen met diëten en in plaats daarvan gezonder te worden en af te vallen op een verantwoorde en duurzame manier, en dat zal je energieker en vitaler maken.
Het zal je niet verbazen te horen dat eten een belangrijk onderdeel gaat uitmaken van je reis naar gezondheid en gewichtsverlies. Ik hoef je niet te vertellen dat het een goed idee zal zijn om minder suiker te eten en minder gebak te eten. Dat weet je al. Je hebt alleen wat begeleiding nodig om het ook echt te doen.
Wil je eerst meer te weten te komen? Stuur dan een mailtje naar miranda@switchyourbody.nl voor een gratis kennismakingsgesprek.
Als je mijn leefstijltips, nieuwtjes en gratis tips wilt ontvangen, registreer je dan HIER. Je ontvangt dan geen dieet, maar de leefstijlplanner die ik voor je heb gemaakt.
Naar een betere gezondheid….., zonder dieet,
Miranda