Je lever blij… jij blij!

Wist je dit? Er is geen ander orgaan in ons lichaam dat zoveel functies heeft als de lever. Het is een ontzettend belangrijk en kwetsbaar orgaan omdat het ons lichaam schoon houdt en ontgift. Hoe schoner je lichaam, des te beter het werkt. Meer dan ooit is dit nu belangrijk vanwege onder meer milieuvervuiling, stress en zware metalen.

Wat is de lever?

De lever, het grootste interne orgaan in het menselijk lichaam, is een spijsverteringsorgaan dat zich rechtsboven in de buik bevindt, onder de ribbenkast. Een volwassen menselijke lever bestaat uit twee leverkwabben, weegt iets meer dan anderhalve kilo en heeft een roodbruine kleur.

De lever heeft wel méér dan 200 functies. Zo is de lever is betrokken bij de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten en speelt de lever een rol bij de hormoonafbraak. Een gezonde lever resulteert in een betere bloedstroom door onze bloedvaten. Zo kan het bloed zuurstof en voedingsstoffen naar onze weefsels, organen en cellen transporteren.

De lever communiceert altijd met andere spijsverteringsorganen en ontvangt informatie over beschikbare voedingsstoffen of de aanwezigheid van medicijnen, zware metalen of giftige stoffen. Het is de lever die deze giftige stoffen herkent en omzet in onschadelijk materiaal dat kan worden vrijgegeven.

Waarom is een gezonde lever belangrijk?

Tegenwoordig weten we dat een gezonde lever noodzakelijk is om een gezonde bloedsomloop, evenwichtige hormonen, een ​​goed werkend metabolisme, schoon bloed en een sterke spijsvertering te hebben. Zonder dat is leven onmogelijk. Ervaar je symptomen zoals vermoeidheid, buikpijn, een opgeblazen gevoel en hormonale disbalans? Dit kunnen allemaal tekenen zijn dat jouw lever niet goed functioneert.

Een gezonde lever zorgt voor:

  • Verhoogde energieniveaus
  • Zuivere huid
  • Regelmatigere menstruatiecyclus met verminderde PMS
  • Minder infecties en sterkere immuniteit
  • Minder spijsverteringsklachten en meer regelmaat
  • Frissere adem en mondgezondheid
  • Een positieve stemming en een scherpere geest

Leverfunctie

Belangrijkste functies van de lever zijn onder meer:

  • Het filteren van bloed dat uit het spijsverteringskanaal komt.
  • Het onschadelijk maken van zware metalen, bijvoorbeeld uit onze voeding, zoals kwik in schaaldieren en vis. Maar ook via verf, plastics, amalgaanvullingen, drinkwater, batterijen, pesticiden, meststoffen en tabak worden we aan zware metalen blootgesteld.
  • Het onschadelijk maken van medicijnen en andere stoffen die voor het lichaam giftig zijn, zoals uitlaatgassen, cosmetica, PCB’s, plastic verpakkingen, geurstoffen, enz.
  • Het opslaan, aanmaken en afbreken van onderdelen van ons bloed, zoals de aanmaak van rode bloedcellen en stollingsfactoren en de afbraak van beschadigde bloedcellen.
  • Het afbreken en verwijderen van overtollige hormonen
  • De opslag van bepaalde vitamines en mineralen, zoals vitamine A, B11, B12, D, K en het mineraal ijzer.
  • De productie van gal, wat belangrijk is voor de vetvertering en opname van vet.
  • De omzetting van vetten uit je voeding en productie van triglyceriden en cholesterol
  • Het omzetten van glucose in glycogeen, een vorm van energie, om te bewaren voor later gebruik

Lever regeneratie

Iets dat de lever uniek en verbazingwekkend maakt, is dat hij kan regenereren nadat hij is beschadigd. Bij andere organen is dit niet mogelijk. Zelfs in extreme gevallen, bijvoorbeeld na verwijderen van tumorweefsel, als slechts 30 procent van de lever overblijft, kan regeneratie nog steeds plaatsvinden. Voorwaarde is wel dat de lever in goede conditie is, dus wanneer er goed voor de lever wordt gezorgd met voeding en leefstijl. Wanneer de lever ernstig beschadigd is en zoveel littekens heeft dat gezonde cellen niet meer terug kunnen groeien, resulteert dit in leverfalen.

Lichaamsverwarming

Een andere unieke eigenschap van de lever is dat de lever in staat is om ons lichaam te verwarmen en zo de lichaamstemperatuur op peil te houden. Dit komt omdat er bij alle activiteiten van de lever veel warmte vrijkomt wat het bloed, dat door de lever heen stroomt verwarmt. Het bloed stroomt daarna door het hele lichaam en op deze manier kan dit als verwarming gebruikt worden.

Wat kan er mis gaan met de lever?

Leverziekte en leverfalen zijn het gevolg van zo veel littekenvorming dat de lever niet meer kan functioneren. Er zijn allerlei ziekten van de lever zoals o.a. hepatitis en tumoren, of cirrose, wat ontstaat wanneer littekenweefsel de gezonde cellen in de lever vervangt, waardoor regeneratie niet meer mogelijk is.

Maar ook heel veel andere ziektebeelden hebben te maken met ontregeling van de leverfuncties. Die hebben meer te maken met voeding en leefstijl en kunnen we voorkomen door daar meer aandacht aan te besteden.

  • Alcoholische leververvetting, wanneer de lever beschadigd raakt door veel alcohol te nuttigen, omdat de lever de belangrijkste plaats is van de omzetting van alcohol. Van de probleemdrinkers ontwikkelt ongeveer 35 procent een vergevorderde leverziekte.
  • Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) ontstaat wanneer vet zich ophoopt in de lever. Dit type komt vaker voor bij obesitas, insulineresistentie, metabool syndroom en type 2 diabetes. NAFLD is een belangrijke oorzaak van chronische leverziekte in westerse landen geworden.

De lever is vaak overbelast door onze leefwijze en door milieuverontreiniging en daardoor intensief bezig met de ontgiftende taken. Er blijft dan minder energie over voor de taken m.b.t. de stofwisseling. Maar juist wanneer de stofwisseling niet optimaal verloopt, komt er vetopslag in de lever. Uiteindelijk geeft dit dus levercirrose waardoor steeds meer functies van de lever bemoeilijkt worden.

Oorzaken van problemen rond de stofwisseling zijn o.a. geraffineerde voeding, teveel suiker en zetmeel, frisdranken en helaas ook appelsap, waarvan we denken dat het heel gezond is. Vooral fructose is hierbij een grote boosdoener die leververvetting in de hand werkt. Daarnaast kunnen toxische stoffen de insuline- en hormoonhuishouding in de war brengen. Het gevolg daarvan is overgewicht en diabetes. Om stofwisselingsproblemen  te voorkomen kan de lever dus wel wat ondersteuning gebruiken bij de ontgifting.

Hoe kun je problemen met de lever herkennen?

Niet elke persoon ervaart symptomen van een leveraandoening, vooral niet in de vroege stadia. Toch zijn er wel een paar aanwijzingen dat je mogelijk een minder goed functionerende lever hebt. Het zijn signalen dat je lever mogelijk aan het vervetten is.

  1. Aanhoudende misselijkheid of braken, gewichtsverlies en verminderde eetlust
  2. Pijn in het midden of rechtsboven in de buik, veroorzaakt door een vergrootte en opgezwollen lever.
  3. Jeukende huid: als de ontgiftende werking van de lever verminderd is, komen de afvalstoffen via de huid naar buiten, wat jeuk kan veroorzaken.
  4. Ernstige vermoeidheid, je altijd moe voelen.
  5. Gele verkleuring van de huid en geel oogwit door problemen met afbraak van gal.

Het is misschien makkelijker om aan je voeding en leefstijl af te meten of je een vergrote kans hebt op leververvetting en levercirrose: hoe zit het met jouw beweging, alcoholgebruik, geraffineerde voeding, gebruik van suiker en frisdrank?

Wat kun je zelf doen om je lever te ondersteunen?

Allereerst: Beweeg meer en train je lichaam, stop met alcohol en met bewerkte voeding.

De voeding die je eet heeft invloed op hoe hard jouw lever moet werken. Omdat de lever vetten afbreekt, eiwitten en suiker omzet en stoffen uit het bloed verwijdert, kan het overbelast raken als het te veel te verwerken heeft. Je kunt jouw risico op een leveraandoening aanzienlijk verlagen. Dit kun je doen door met mate alcohol te gebruiken, drugsgebruik te vermijden, veilige seks te hebben (hepatitis), stress te beheersen, biologische voeding te gebruiken en een gezond gewicht te behouden om stofwisselingsproblemen te voorkomen.

Een dieet met weinig suiker en weinig toxines, dat is gevuld met vezelrijk voedsel, is cruciaal voor het ondersteunen van jouw lever. Als het gaat om vetten en eiwitten in jouw dieet, kies dan voor kwaliteit (biologische eieren, grasgevoerd vlees of in het wild gevangen vis). De lever kan de vetten dan op de juiste manier afbreken en overtollig cholesterol en gifstoffen verwijderen.

Het kiezen van biologisch voedsel is een van de weinige bewezen manieren om het gehalte aan pesticiden in het lichaam te verlagen. Biologische voeding met veel antioxidanten bestrijdt de negatieve effecten van stress, vervuiling en een slecht voedingspatroon, terwijl de ontgifting door de lever wordt versterkt en ook het vermogen om gifstoffen af te voeren.

Een aantal specifieke tips:

  1. Begin de dag met 2 grote glazen lauw water.
  2. Eet koolhydraatbewust om zoveel mogelijk de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Zo kun je kiezen voor een eiwitrijk ontbijt, bijvoorbeeld Griekse yoghurt met wat rood fruit, gezonde vetten en vezels. Of start je dag met eieren en wat groente.
  3. Zorg voor veel kleur op je bord: kies groenten en fruit in alle kleuren van de regenboog. Zo krijg je veel verschillende voedingsstoffen binnen die je lever ondersteunen.
  4. Zorg voor afwisseling van zowel rauwe als gekookte of gestoomde groenten in het belang van je stofwisseling. Rauwe groenten kun je gemakkelijk verwerken in een salade of in een smoothie.
  5. Eet veel kruisbloemigen: radijs, waterkers, kool en broccoli, die stoffen bevatten die de productie van leverenzymen bevorderen. Deze enzymen werken helpen bij het verwijderen van kankerverwekkende en andere gifstoffen uit het lichaam.
  6. Eet veel uien, prei en knoflook. Dit ondersteunt de lever in de ontgifting.
  7. Drink 2 keer per dag een beker groene thee. Ook dit helpt bij de ontgifting.
  8. Eet zo min mogelijk bewerkte voeding zoals suiker, alcohol, HFCS (High Fructose Corn Syrup ) en vermijd roken.
  9. Kies zoveel mogelijk voor biologische voeding. Zo vermijd je de pesticiden en bestrijdingsmiddelen die toxisch zijn.
  10. Gebruik bittere groenten: andijvie, artisjok en witlof: deze groenten zorgen ervoor dat gifstoffen beter uitgescheiden worden, omdat ze zorgen voor meer galproductie.
  11. Gebruik kruiden en specerijen: koriander helpt bij de uitscheiding van zware metalen en kurkuma bevordert de werking van enzymen die bij de ontgifting een rol spelen (neem kurkuma in met olijfolie en zwarte peper voor een betere opname).

Duizelt het je nu?

Het kan zijn dat het je nu duizelt. Hoe slaag je erin om al deze richtlijnen en tips te implementeren? Daar hoef je je geen zorgen over te maken, want ik heb geweldig nieuws: het programma waarmee ik je een gezonde leefstijl aanleer is eigenlijk één grote ontgifting, voor jou, je lichaam en vooral je lever. Alle bovengenoemde elementen maken er deel van uit. In 6 weken ontgift je zo je hele lichaam en reinig je jouw lichaam diep tot op cellulair niveau.

De methode van Switch Your Body helpt je lever om je lichaam te ontgiften. Er zijn al veel cliënten die hun lever GEZOND en BLIJ hebben gemaakt. Ze hebben een GEZOND(er) gewicht bereikt en veel meer energie ervaren.​ Daarom: Je lever blij… jij blij!

Wil je meer informatie? Stuur dan een mailtje naar miranda@switchyourbody.nl

Als je mijn leefstijltips, nieuwtjes en gratis tips wilt ontvangen, registreer je dan HIER. Je ontvangt dan geen dieet, maar de leefstijlplanner die ik voor je heb gemaakt.

Naar een betere gezondheid en een gezonde blije lever,

Miranda

Miranda
 

>