Hooikoorts: wat is het en wat kun je er aan doen?

Hooikoorts. Wist je dat 1 op de 5 mensen van de Nederlandse bevolking er last van heeft? Met 20% van alle Nederlanders die hooikoortsklachten hebben is hooikoorts op weg om straks volksziekte nummer 1 te worden! Het vreemde is dat hooikoorts niet veel met hooi te maken heeft en je er ook geen koorts van krijgt. Het is een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. Het is een vervelende aandoening die je leven echt kan verzieken. Daarom vertel ik je in dit blog wat hooikoorts precies is en ik geef je tips wat je er zelf aan kunt doen om de klachten te verminderen.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen, de stuifmeelkorrels van grassen, bomen en planten. Wanneer je deze pollen inademt, komt bij mensen die hier allergisch voor zijn, meer histamine vrij, wat normaal zit opgeslagen in mestcellen. Histamine is een onderdeel van het immuunsysteem en beschermt je tegen stoffen die het lichaam als ‘gevaarlijk’ beschouwt. Denk bijvoorbeeld aan het gif van een wespensteek, of bepaalde voedingsstoffen waar je allergisch voor kunt zijn. Je lichaam brengt dan meer histamine naar de plek waar de gevaarlijke stof zit en maakt antistoffen aan.

Bij hooikoorts komen de pollen uit de lucht op je huid en de slijmvliezen van je neus en je ogen of je ademt de pollen in. Hierdoor kunnen je huid, ogen, neus, keel en longen gaan irriteren. Mensen met hooikoorts krijgen tranende ogen, jeuk in de neus of het gehemelte van de mond. Je gaat niezen, je smaak vermindert of je keel wordt dik waardoor je het benauwd kunt krijgen. Je kunt hierdoor ook slechter gaan slapen, je astma kan verergeren en je kunt er zelfs oorontsteking van krijgen. Maar koorts krijg je er niet van.

Wanneer krijg je hooikoorts?

Je krijgt hooikoorts – als je hiervoor gevoelig bent – direct na het contact met de pollen en dit kan enkele maanden aanhouden, afhankelijk van het soort pollen waar je allergisch voor bent. Het begint vaak al in december en eindigt in oktober.Hierdoor kun je er tegenwoordig een groot deel van het jaar last van kan hebben. Op onderstaand plaatje zie je wanneer welke pollen vrijkomen.

Bomen produceren pollen in de winter en vroege lente. Met name de pollen van de hazelaar geven veel klachten (vanaf februari). Van eind mei tot en met begin juli staan de grassen volop in bloei staan. Graspollen zijn zeer allergeen en zorgen van alle pollen voor de meest heftige reacties. In ons land zijn maar liefst 3 miljoen mensen allergisch voor het stuifmeel van gras. De piek van het graspollenseizoen vindt vaak eind mei of in juni plaats. Maar als er genoeg regen valt, blijven grassen ook in juli en augustus bloeien en pollen verspreiden. Tot de herfst kun je last krijgen van het stuifmeel van kruiden zoals zuring, brandnetel en weegbree. Als je allergisch bent voor al deze soorten pollen dan kun je pas in de winter weer opgelucht ademhalen.

Gefeliciteerd! Je bent 40+!

Er blijkt een gezamenlijke erfelijke aanleg voor astma, hooikoorts en eczeem, wat betekent dat je meer kans hebt op hooikoorts als je ook astma of eczeem hebt. Daarnaast heb je hier meer kans op als één of meer van deze aandoeningen al in de familie voorkomt. Heeft een van de ouders een allergie zoals hooikoorts, dan is de kans dat het kind ook een allergie ontwikkelt 20 procent (tegen 15 procent als geen van beide ouders een allergie heeft). Hebben beide ouders een allergie? Dan stijgt die kans voor het kind tot maar liefst 75 procent. Meestal is het voor je 20ste levensjaar al wel duidelijk of je last hebt van hooikoorts. Ben je de 40 gepasseerd en heb je nog geen hooikoorts, dan kun je er wel van uitgaan dat je het ook niet meer krijgt.

Er zijn aanwijzingen dat allergieën, zoals hooikoorts, te maken heeft met een té schoon leven. Ons immuunsysteem zou zwakker worden als we te hygiënisch zijn en minder te maken hebben (gehad) met bacteriën en viezigheid. Daardoor zou je sneller een allergie kunnen ontwikkelen. Als je opgroeit op een boerderij tussen de dieren en veel soorten pollen dan kun je meer weerstand opbouwen.

Wat heeft invloed op hooikoorts?

Bepaalde elementen in je leven kunnen invloed hebben op je gevoeligheid voor hooikoorts. Hieronder lees je welke elementen dat kunnen zijn:

 • Te veel gebruik van antibiotica kan je darmflora verstoren. Als dit niet hersteld wordt, kan gevoeligheid voor hooikoorts ontstaan.
 • Kinderen die worden geboren met een keizersnee, blijken een specifieke groep darmbacteriën te missen. Het tekort aan deze bacteriën zorgt voor een verhoogd risico op onder meer darmontstekingen, allergieën en astma. Daarbij krijgen de moeders allemaal een infuus met antibiotica voor de ingreep, en de baby dus ook. Een vaginale swab op de huid en in de mond van de pas geborene kan deze achterstand weer deels goedmaken.
 • In moedermelk zitten belangrijke antistoffen die niet nagemaakt kunnen worden. Daarom is het belangrijk om de baby tenminste gedurende 6 maanden moedermelk te geven als dat mogelijk is.
 • Probeer ziektes ‘uit te zieken’. Je immuunsysteem wordt dan geactiveerd waardoor je lichaam beter bestand wordt door invloeden van buitenaf.
 • Lang niet iedereen reageert meteen heel slecht op gluten maar ze kunnen in sommige gevallen wel op den duur ontstekingen in de darmen veroorzaken. Hierdoor kan een lekke darm of leaky gut ontstaan. Als hooikoorts-patiënt kun je eens proberen of het vermijden van gluten verbetering geeft, want een lekkende darm zal de hooikoorts zéker niet verminderen.
 • Fijnstof in de lucht kan een extra trigger zijn voor hooikoorts.

Pas je leefstijl aan

Wat kun je zelf aan hooikoorts doen? Je kunt zelf gaan dokteren of naar de huisarts gaan. De huisarts kan je een neusspray, oogdruppels of anti-allergietabletten voorschrijven, maar medicijnen kunnen vervelende bijwerkingen hebben. Zo kun je van bepaalde soorten anti-allergietabletten (antihistaminica) erg suf worden. Daarbij bestrijden deze middelen de symptomen en pakken ze niet de oorzaak aan. Daarom vraag ik je: “Ben je bereid om je leefstijl aan te passen?” Als je dat wilt en kunt, dan geef ik je hieronder een heel aantal tips hoe je dat kan doen.

Het contact met pollen vermijden:

 • Hou de ramen van je auto en huis zoveel mogelijk gesloten
 • Ga naar buiten als het net geregend heeft. Dan zijn de pollen in de lucht neergeslagen.
 • Installeer anti-pollen horren in je ramen
 • Gebruik een anti-allergenen stofzuigerzak
 • Kies als vakantiebestemming de zee of de bergen
 • Ga douchen voor het slapengaan om de pollen af te wassen en uit je bed te houden
 • Doe je kleding niet in de slaapkamer uit maar kleed je om in een andere ruimte
 • Een zonnebril kan helpen de pollen uit je ogen te houden
 • Vaseline aan de binnenkant van je neusgaten smeren helpt de pollen ‘buiten’ te houden

Versterk je immuunsysteem

Maar ook bovenstaande tips bestrijden alleen de symptomen. Wat nu als je echt van je hooikoorts af wilt komen? Dan is het belangrijk om je totale immuunsysteem versterken. Dat kun je doen door gezond te eten. Maar hoe doe je dat?

 • Er zijn bepaalde gefermenteerde etenswaren, zoals Franse kaas, die voor hooikoorts-patiënten niet goed zijn. Dit kun je uittesten door ze eens een poosje te laten staan.
 • Laat sowieso bewerkte, geraffineerde voedingsproducten altijd staan!
 • Allergieën kunnen te maken hebben met een tekort aan vitamine D. Eet veel vette vis, drink zuivel zoals kefir of gebruik een vitamine D supplement.
 • Eet rauwe honing, hier zitten sporen van stuifmeel in (helaas wel jammer van de suiker die er in zit).
 • Een zinktekort kan de oorzaak zijn van een allergie. Eet daarom regelmatig noten, haver en lijnzaad.
 • Eet kurkuma, vers of als poeder. Combineer dit altijd met zwarte peper; hierdoor wordt de kurkuma beter opgenomen in je lichaam. Je kunt het ook als supplement gebruiken
 • Ik ben een groot voorstander van omega-3. Deze stof komt vooral voor in vette vis, maar je kunt moeilijk elke dag vis eten. Zuivere omega-3 is ook in capsulevorm te bestellen.
 • Drink dagelijks gemberthee. Dit werkt ontgiftend.
 • Gebruik ui en knoflook in je eten. Dit zorgt onder andere voor een verbetering van je darmflora.

Vind je het lastig om deze tips te integreren in je huidige leefpatroon?

Overweeg dan om mijn programma te volgen. Het is zowel online als offline beschikbaar en helpt je bij het maken van de juiste voedingskeuzes. Met dit programma verbeter je je totale immuunsysteem onder mijn deskundige begeleiding, zodat je GEZOND (er) fit kunt worden.

Ik zal er voor je zijn met advies, aanmoediging en tips en geef je praktische instructies over hoe je jouw gezondheidsprobleem kunt ondersteunen. Je leert gezond koken met veel vezels, zonder toegevoegde suikers en zonder gluten. Daarbij leer je hoe je gezond kunt eten en de rest van jouw leven lekker kunt koken.

Heb je nog vragen? Neem dan contact met mij op voor een gratis ontdekkingsgesprek.

Regelmatig plaats ik een nieuwe blog over een gezondheidsonderwerp en geef tips en advies over hoe jij GEZOND(er) kunt worden. Deze blogs zijn ook vinden op mijn LinkedIn- of Facebookpagina.

Wil je mijn e-mails met de link naar de blog ontvangen, registreer je dan HIER. Je ontvangt dan ook de leefstijlplanner die ik heb gemaakt.

Naar een betere gezondheid….., zonder dieet,

Miranda

Miranda
 

>