Cholesterol: vriend of vijand?

Zou jij medicijnen innemen als de arts bij jou een cholesterolgehalte hoger dan 2,5 zou vinden? Omdat volgens de protocollen de huisarts tabletten voor moet schrijven als jouw cholesterol hoger is dan 2,5? Protocollen die door de farmaceutische industrie worden vastgesteld. Is dat echt nodig? Is cholesterol levensbedreigend?  Is cholesterol je vriend of je vijand? Ik vertel je hierover meer in deze blog.

Cholesterol: een momentopname

Wat zegt nu een cholesterolwaarde? Het belangrijkste om te weten is dat jouw lichaam de hoeveelheid cholesterol produceert die op dat specifieke tijdstip voor jouw lichaam nodig is. Dat wordt gedaan door je lever. Daarom is cholesterol op zich niet schadelijk voor jouw gezondheid. Het is zelfs een zeer nuttige stof die nodig is om je zenuwen en hormonen goed te laten functioneren.

Als je een periode met veel stress ervaart, zal je lever het cholesterolgehalte in jouw lichaam verhogen om het anti-stresshormoon cortisol uit cholesterol te kunnen produceren. Als bij jou op dat moment het cholesterol wordt gemeten, komt er een zeer hoge waarde uit de test. Dat kan een paar weken later anders zijn. Het cholesterolniveau is voor elke persoon verschillend en kan soms in korte tijd met 2 punten dalen. Naar mijn mening is het moeilijk een algemene vaste streefwaarde voor cholesterol in te stellen, omdat er veel andere factoren zijn waarmee rekening moet worden gehouden. Bijvoorbeeld iemands stressniveau, eetgewoonten, trainingsregime en levensstijl. Er is namelijk geen lichaam dat hetzelfde is.

Cholesterol en ontstekingen

Cholesterol helpt onder andere om jouw aderen te beschermen tegen de effecten van lichte, laaggradige ontstekingen. Ontstekingen zijn de oorzaak van de meest voorkomende ziekten. Een lichte, laaggradige ontsteking kan kleine scheurtjes veroorzaken aan de binnenkant van de wanden van de bloedvaten. Op het moment dat je lichaam dit detecteert, komt het in actie. Het reageert alsof er brand in je lichaam is en daarom moet de brandweer te hulp komen.

De lever zal dan meer cholesterol produceren om de binnenkant van de bloedvaten glad te maken, een beetje zoals stukadoors dat doen. De reparatie wordt met grove klodders gedaan door het LDL. Het teveel aan LDL wat er zit wordt later weer weggenomen – glad gestreken – door het HDL en mee terug genomen naar de lever. Op deze manier worden jouw bloedvaten beschermd tegen de effecten van ontstekingen.

Stel je voor dat je op dat moment cholesterolverlagende medicijnen gebruikt. Als je dat doet, blokkeer je het natuurlijke genezende effect van jouw lichaam en loop je wellicht ook een grotere kans op hart- en vaatziekten omdat de ontsteking nog niet is verdwenen. Die moeten we zelf aanpakken door het aanpassen van onze eetgewoonten en levensstijl.

Te weinig cholesterol kan ziekte veroorzaken

Recente studies hebben aangetoond dat meer mensen overlijden aan te weinig cholesterol dan aan teveel cholesterol. Cholesterol heeft een duidelijke functie in het lichaam en als je dit remt door cholesterolverlagende medicijnen (statines) in te nemen, veroorzaak je eigenlijk meer kwaad dan goed. Een verhoging van het cholesterol is niet de oorzaak van hart- en vaatziekten, maar het gevolg van ziekmakende processen in het lichaam, zoals laaggradige ontstekingen (bijvoorbeeld als gevolg van diabetes). Bovendien hebben cholesterolverlagende medicijnen (statines) enkele behoorlijk ernstige bijwerkingen.

Vitamine D

Een minder bekende functie van cholesterol is de productie van vitamine D. Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken. We hebben cholesterol in onze huidcellen nodig om vitamine D uit zonlicht te maken. Deze nog niet actieve vorm van vitamine D wordt later in de lever en nieren in de actieve vorm van vitamine D omgezet. Nog een reden om niet bang te zijn voor cholesterol.

Verhoogd cholesterol door het eten van vet?

Er wordt vaak beweerd dat het cholesterolgehalte door het eten van vet stijgt, maar dit is niet waar. We kunnen veilig wat vet eten, zolang het maar goed vet is. Vet van margarine en halvarine is niet goed omdat ze transvetten en een hoge dosis omega 6 bevatten. Het evenwicht tussen omega 6 en 3 in het lichaam moet goed zijn, anders kan het laaggradige ontstekingen veroorzaken. Goede vetten, zoals roomboter en kokosolie, zullen het cholesterolgehalte niet verhogen; ze zijn zelfs goed voor je. Als je nooit vet eet, zal je galblaas (die vet uit jouw lichaam helpt afvoeren) langzaam worden en niet langer in staat zijn werk goed te doen.

Laaggradige ontstekingen worden niet alleen door teveel omega 6 veroorzaakt. Er zijn veel andere factoren die een rol spelen, zoals het consumeren van teveel suiker en geraffineerd voedsel. Suiker zorgt voor beschadigingen aan de bloedvaten. Het vervelende is dat suiker, als de bloedvaatjes gerepareerd zijn met cholesterol, hieraan kunnen vastplakken en dan krijg je op den duur de plaques, die de bloedvaten verstarren en de doorgang van de bloedvaten vernauwen. Maar ook stress, de hoeveelheid beweging die je krijgt (niet te weinig, maar zeker ook niet te veel), infecties, vervuiling, noem maar op, dat alles heeft invloed hierop.

Cholesterol ondersteunt de celwanden

Cholesterol is ook belangrijk op cellulair niveau. De celwanden bevatten cholesterol en andere vetten, wat de beweeglijkheid van de celwanden vergroot. Daarnaast bevatten de celwanden ook receptoren die als functie hebben stoffen te herkennen die al dan niet in de cel worden opgenomen. Je kunt dit vergelijken met de receptioniste van een groot gebouw. De receptioniste bepaalt wie er binnen mag komen en wie moet wachten of de toegang wordt geweigerd. Als er te weinig cholesterol in je bloed zit, hebben de receptoren voor cholesterol heel weinig te doen en zullen ze hun belangrijke taak vergeten. Als er af en toe te veel cholesterol in het bloed is, wordt dit niet meer tot de cel toegelaten en blijft het cholesterolgehalte te hoog. Net als de galblaas zijn de receptoren vergeten wat te doen en wordt je ziek.

5 redenen waarom cholesterol van levensbelang is

1. Het is van vitaal belang omdat het helpt om zenuwen op te bouwen en hormonen aan te maken

2. Cholesterol vult de scheurtjes in de bloedvaten en beschermt daardoor de vaatwanden tegen schade veroorzaakt door laaggradige ontstekingen

3.   Cholesterol zorgt samen met zonlicht voor de aanmaak van vitamine D.

4. Het helpt je ​​galblaas om zijn werk te doen.

5. Het helpt de receptoren op de celwanden hun functie te blijven vervullen.

Cholesterol: vriend of vijand?

In plaats van je zorgen te maken over een hoog cholesterolgehalte, moet je blij zijn dat je lichaam zijn niveaus zelf regelt en alleen je cholesterol verhoogt wanneer dat nodig is. Als alles goed is, zal de lever van nature minder cholesterol produceren. Wat wel belangrijk is, is dat je voldoende beweging krijgt, je stressniveau onder controle houdt en dat je gezond eet. Als gevolg hiervan hebben laaggradige ontstekingen minder kans om zich te manifesteren en is de lever vrij om andere belangrijke taken uit te voeren. En wees gerust, met een gezond dieet kun je ook af en toe eieren met spek eten. Of een biologisch biefstukje gebakken in roomboter. Eet elke dag veel verse groenten en 2 porties fruit en het zou goed moeten komen.

Een gezond en energiek leven

Als je meer wilt weten over de mythe van cholesterol, raad ik je aan om “De cholesterolleugen” van Walter Hartenbach  te lezen. Hierin staan de functies van cholesterol in het lichaam beschreven en de effecten van voedingsmiddelen op het cholesterolgehalte in het bloed. Dan snap je ook dat cholesterol tot op zekere hoogte je vriend is. En dat het het niveau heeft dat bij je past. Maar hoe kom je erachter wat je ideale niveau is? Dat kun je alleen doen door gezond te leven en te eten. Omdat er, naast een disbalans in omega 3 en omega 6, andere oorzaken zijn van laaggradige ontstekingen, zoals stress en suikerconsumptie.

Blijf je hele leven fit en gezond!

Je leefstijl in je eentje veranderen is niet altijd gemakkelijk. Soms heb je gewoon iemand nodig die je ondersteunt en verantwoordelijk houdt, die er voor je is als dat nodig is. Samen met mij kan ook jij gemakkelijk een GEZONDE (re) leefstijl ontwikkelen.

Je krijgt praktische instructies over hoe je je gezondheidsprobleem kunt ondersteunen, zodat je lichaam zichzelf zal genezen. Je gaat op een gezonde manier koken met veel vezels, geen toegevoegde suiker, geen lactose en geen gluten. Je leert hoe je gezond en lekker eten kunt koken voor de rest van je leven. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact met mij op voor een gratis ontdekkingsgesprek van een half uur.

Regelmatig plaats ik een nieuwe blog over een gezondheidsonderwerp en geef tips en advies over hoe jij GEZOND(er) kunt worden.

Als je mijn e-mails met de link naar de blog wilt ontvangen, registreer je dan HIER. Je ontvangt dan geen dieet, maar de leefstijlplanner die ik heb gemaakt.

Naar een betere gezondheid….., zonder dieet,

Miranda

Miranda
 

>