10 eenvoudige tips om jouw gezondheid te versterken tegen virussen.

Voel jij je, net als ik, machteloos in het vechten tegen een onzichtbare vijand?

Ik weet zeker dat iedereen bezorgd is over wat er op dit moment aan de hand is in de wereld met de snelle verspreiding van het Corona-virus. We moeten allerlei praktische maatregelen nemen om het Corona-virus in bedwang te houden en daar houd ik me natuurlijk strikt aan, maar tot nu toe ken ik gelukkig niemand die ziek is geworden en daardoor is het nog steeds zo onwerkelijk, zo onzichtbaar! Natuurlijk was ik mijn handen, blijf op 1,5 meter afstand van anderen en houd deurklinken en leuningen schoon. Maar ik weet ook dat minimaal 60% van de bevolking het Corona-virus krijgt. En om ervoor te zorgen dat mijn weerstand in ieder geval hoog blijft, besteed ik nu extra aandacht aan mijn gezondheid. Ik weet dat het me niet zal beschermen om het misschien te krijgen, maar hopelijk zal het me helpen sneller te herstellen. In dit artikel wil ik graag met jullie delen wat ik dagelijks doe.

Voor alle duidelijkheid: ik ben geen arts of wetenschapper en ik beweer niet dat als je volgt wat ik doe, je geen virusinfectie krijgt.

De kracht van de natuur

Als je me al wat langer volgt, weet je dat ik elke ochtend een ommetje maak. Vooral nu word ik me er sterk van bewust dat – ondanks alles wat er gebeurt – de natuur gewoon doorgaat. Ik hoor vogels zingen, zie voorjaarsbloemen en bomen uitbundig bloeien en de zon schijnt. Dit alles geeft me hoop. Ik realiseer me dat, hoewel de wereld momenteel een moeilijke tijd doormaakt, de kracht van de natuur nooit kan worden gestopt. In feite lijkt het erop dat de natuur uitbundiger is dan ooit en daardoor voel ik de energie in mezelf stromen.

Tijd voor jezelf en je gezin

Normaal zie ik cliënten, geef ik lezingen en ga ik naar de sportschool. Ik ga graag met mijn man een weekendje weg, bezoek vrienden en familie en kook voor ze. Niets van dit alles is nu mogelijk en ik heb opeens veel vrije tijd. Tijd om mijn website aan te passen, om mijn boekhouding bij te werken en tijd om mijn stapels papieren, artikelen en boeken eindelijk door te nemen. Dat zal voor jou nu ook wel zo zijn. En omdat we nu helaas gedwongen zijn sociaal contact te vermijden, is er ook tijd voor ontspanning, om spelletjes te spelen, een puzzel te maken of om gezonde recepten te ontwikkelen en uit te proberen.

Corona-virus en angst

Toch vervaagt het vakantiegevoel dat ik in eerste instantie had inmiddels weer. Dit komt ook doordat ik me steeds meer realiseer hoe ernstig de huidige situatie is. Ik probeer niet te angstig te worden want angst is een slechte raadgever. Toch is er enige angst voor nodig om je bewust te worden dat er niet met het Corona-virus te spotten valt. Zoals bekend is, kan het zelfs bij jongeren tot de dood leiden, dus we moeten echt alle beschermende maatregelen uiterst serieus nemen. Als angst echter verlammend wordt, kan het contraproductief zijn omdat angst op zich net zo goed ziekte kan veroorzaken als het Corona-virus zelf. Dat is geen goede zaak natuurlijk. Daarom heb ik besloten om me nog meer op mijn gezondheid te concentreren dan normaal. Ik zorg ervoor dat ik zo veerkrachtig mogelijk word om niet geïnfecteerd te raken en als ik dat wel doe, hopelijk sneller te herstellen.

To-do lijst

Ik heb de maatregelen om mezelf te beschermen tegen het Corona-virus omgezet in een dagelijkse takenlijst. Het geeft me het gevoel dat ik actief iets aan het doen ben en helpt me om niet te angstig te worden. Ik probeer er alles aan te doen om het virus onder controle te houden. Ik wil er echter nogmaals op wijzen dat de tips die ik met je deel niet wetenschappelijk bewezen zijn. Het zijn tips die volgen uit mijn gevoel van wat goed is voor mijn lichaam, samen met hetgeen wat ik geleerd heb tijdens mijn studie farmacie en orthomoleculaire geneeskunde met betrekking tot het opbouwen van een goede gezondheid. Ik hoop dat deze tips je zullen helpen om zelf ook een to-do lijst te maken. Daar zijn ze:

1.            Blijf doorgaan en geef niet op.

Dit is niet zomaar een uitspraak, het is een van de levenswijsheden van het leven. Ik herhaal deze regel elke dag voor mezelf.

2.            Drink veel warme en koude dranken.

Ik houd de binnenkant van mijn lichaam schoon door veel water en groene thee te drinken. Water drink je om je lichaam te hydrateren en afvalstoffen af te voeren. Gebruik minimaal 1,5 liter per dag. Groene thee versnelt de stofwisseling en is goed voor je cholesterol en tegen ontstekingen. Een lichaam dat minder ontstekingen heeft, is gezonder en beter bestand tegen ziekten.

3.            Zorg er voor voldoende vitamine C binnen te krijgen.

Ik probeer altijd zo gezond mogelijk te eten. Maar nu zorg ik er extra goed voor dat ik genoeg vitamine C binnen krijg. Vitamine C is een antioxidant en kan je immuunsysteem versterken, wat erg belangrijk is, vooral nu. Er zijn wetenschappers die het er niet mee eens zijn, maar naar mijn mening kun je er niet genoeg van krijgen. Als je te veel ineens neemt, verlaat het teveel je lichaam. Verdeel het daarom liever over de hele dag om er zoveel mogelijk baat van te hebben. Je weet natuurlijk dat je vitamine C in groenten en in fruit vindt. Het hoogste gehalte zit in broccoli, bloemkool, boerenkool, kiwi, citrusvruchten zoals sinaasappel en citroen, rode paprika, aardbeien en tomaten. Zorg ervoor dat je veel groenten eet, maar eet i.v.m. fructose niet meer dan 2 stuks fruit per dag. Neem iets bij elke maaltijd en ook tussendoor. Daarnaast neem ik voor de zekerheid ook twee keer per dag extra vitamine C.

4.            Zorg ervoor dat je voldoende vitamine D3 binnenkrijgt.

Ook als je gezond eet, krijg je niet altijd genoeg vitamine D binnen. Gezonde voeding en zonlicht zijn belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen, maar toch kan het zijn dat je extra vitamine D nodig hebt. Voedingsmiddelen waar vrij veel vitamine D3 in zit, zijn: vette vis (bijvoorbeeld haring, zalm, paling en makreel) en in mindere mate in vlees, lever, eieren en melkproducten. Een andere vorm van vitamine D is vitamine D2. Deze is veel minder effectief. Vitamine D2 zit in kleine hoeveelheden in plantaardige voeding en schimmels (bijvoorbeeld paddenstoelen, gist en kaas).

Het voedingscentrum adviseert een vitamine D3 supplement voor kinderen tot 3 jaar, voor zwangeren en iedereen boven de 50 jaar. Tussen 4 en 50 jaar wordt ook een supplement geadviseerd als je een donkere huidskleur hebt, de huid grotendeels bedekt wordt  of als je haast niet buiten in de zon komt. Voor vegetariërs is er vitamine D3 uit schapenwol. Veganisten kunnen een Vitamine D3 supplement op basis van korstmos gebruiken.

5.            Zorg voor voldoende zink.

Zink helpt ook bij het wapenen van ons lichaam tegen ziektes. Onderzoek lijkt erop te wijzen dat zink de ernst en duur van verkoudheid kan verminderen door remming van het rhinovirus, zich in het neusslijmvlies vermeerdert. Of dat ook voor andere virussen geldt is nog niet duidelijk. Ook gaat zink ontstekingen tegen. Zink zit in allerlei pitten, zaden en noten. Zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, hennepzaad, sesamzaad, cashew- en pecannoten. Zink zit daarnaast in oesters en in mindere mate in zuivel, eieren, groenten en in rood vlees.

6.            Blijf bewegen.

Hoewel de sportscholen gesloten zijn, zijn er voldoende oefeningen die je nog steeds kunt doen. Het is belangrijk om je spiermassa op peil te houden, want hoe meer spieren je hebt, hoe minder vet er is. Hoe minder vet, des te kleiner is de kans op ontstekingen. Bovendien verhogen intensieve lichaamsbeweging en sport je hartslag, waardoor je dieper gaat ademen en schonere longen krijgt. Er is genoeg dat je kunt doen: ga wandelen, fietsen, hardlopen, ren de trap op en af ​​of ga planken. Er staan ook genoeg filmpjes op YouTube, doe mee met Nederland in Beweging of gebruik de mogelijkheid van een online-abonnement bij je eigen sportschool of yogastudio.

7.            Vermijd suikerhoudend voedsel.

Dat suiker niet goed voor je is weten we natuurlijk allemaal. Dat je, als het moeilijk is en je in een sombere bui bent, toch hiernaar verlangt, komt omdat het eten van suikerhoudende producten je kan helpen om uit een dip te komen. We grijpen dan al snel naar voedingsmiddelen die suiker bevatten, want als je iets zoets eet, produceert het lichaam dopamine, het gelukshormoon. Omdat dit slechts voor een korte tijd wordt aangemaakt en we steeds naar deze beloning op zoek zijn, blijven we zoeken naar zoetigheid. Om aan deze oerbehoefte (zin in zoet in stressvolle situaties) toe te geven zonder al dat suiker binnen te krijgen, maak ik zelf natuurlijk mijn eigen muffins en cakes zonder suiker!

8.            Zorg voor je darmen.

Om mijn darmen optimaal te laten werken, gebruik ik dagelijks probiotica in de vorm van zelfgemaakte kefir. Minstens een halve liter per dag. We eten ook regelmatig zuurkool. Neem dan ook altijd wat ongekookt zuurkool tot je. Het is een gefermenteerd voedingsmiddel waar je darmen super blij van worden. De darmen zijn een verdedigingslinie in de strijd tegen lichaamsvreemde indringers.

9.            Koud baden of douchen.

Koud douchen geeft je energie, van warm douchen wordt je sloom. Door de kou wordt heel je lichaam geactiveerd. Daarnaast is gebleken dat door je lichaam vaak bloot te stellen aan koud water, de hoeveelheid witte bloedcellen toeneemt (studie uit 1993 van het Thrombosis Research Institute in Engeland). Hierdoor wordt je immuunsysteem sterker. Ik ben inmiddels gewend geraakt aan dat fijne tintelende gevoel van koud afdouchen. Ik begin altijd te hijgen, maar dat is goed voor mijn longen. Mijn endorfine-niveau stijgt en dat geeft me een gelukkig gevoel en meer energie om de dag te beginnen.

10.              Blijf positief en blijf lachen.

Mijn laatste tip op mijn to-do lijst is om positief te blijven denken en te blijven lachen. Vind humor bij het kijken naar een komedie, lees een stripboek of zoek andere manieren om te lachen. Want om door deze crisis heen te komen moeten we de humor erin houden. Het is zo belangrijk omdat er via de media al zoveel negativiteit op ons afkomt. Waardeer je familie, leer elkaar weer kennen en breng online of via de telefoon tijd met elkaar door. En als deze tijd je gestrest maakt, ga dan mediteren. Je hebt nu misschien wel de tijd ervoor. Ik hoop dat jij en degenen die je lief zijn gevrijwaard blijven van het Corona-virus. Maar besef dat dit overgaat en maak er samen het beste van. Een beetje humor op zijn tijd kan daarbij helpen.

Advies

Wil je meer weten over suppletie, laat je dan goed adviseren. Je kunt me altijd mailen als je meer wilt weten: miranda@switchyourbody.nl

Wil je serieus veranderingen in je eetgewoonten aanbrengen en heb je hulp, ondersteuning en een plan nodig? Dan kan ik je helpen. Je verandert je eetgewoonten met mijn hulp en 1-op-1 ondersteuning, zowel online als offline. Ik zal er voor je zijn met advies, aanmoediging en tips. Je leert de juiste voedingskeuzes maken zodat je GEZOND(er) fitter kunt worden en jouw ideale gewicht kunt bereiken. Je krijgt praktische instructies over hoe je jouw gezondheid kunt ondersteunen, zodat klachten kunnen verdwijnen. Je leert gezond koken met veel vezels, zonder toegevoegde suikers en zonder gluten en lactose.

Neem contact met mij op voor een gratis ontdekkingsgesprek.

Regelmatig plaats ik een nieuwe blog over een gezondheidsonderwerp en geef tips en advies over hoe jij GEZOND(er) kunt worden.

Als je mijn e-mails met leefstijltips, nieuwtjes en de links naar de blogs wilt ontvangen, registreer je dan HIER. Je ontvangt dan geen dieet, maar de leefstijlplanner die ik heb gemaakt.

Naar een betere gezondheid….., zonder dieet,

Miranda

Disclaimer: De adviezen in dit blog of elders op deze website komen niet in de plaats van reguliere geneeskunde, maar zijn een aanvulling hierop. Een advies is geen voorschrift. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je er mee doet. Laat je, wanneer je voedingssupplementen wilt gaan gebruiken, goed adviseren door een orthomoleculair arts of therapeut, zodat je de juiste dosering gebruikt, niet teveel of te weinig, maar op maat geadviseerd voor jou.

Miranda
 

>